március 17, 2007

Pozsonyi kifli

26 darab kiflihez:
  • 40 deka liszt
  • fél mokkáskanál sütőpor
  • 16 deka vaj
  • 6 deka porcukor
  • 1 csipet só
  • 2 tojássárgája
  • 2 púpos evőkanál tejföl, esetleg kicsivel több kellhet,
  • fél mokkáskanál porélesztő 2 evőkanál tejben elkeverve
  • a lekenéshez 2 tojássárgája, és egy fehérje
A lisztet sütőport és a porcukrot egy tálba szitálom, hozzáadom a sót, és elmorzsolom a darabkra vagdosott hideg vajjal.

Az előzőleg tejjel elkevert és feloldott porélesztőt elkeverem a tejföllel és a tojások sárgájával és gyorsan összegyúrom a liszttel egy sima rugalmas tésztává. Cipót formálok belőle és letakarva fél órát pihentetem a konyhában.

26 részre osztom a tésztát. Mindegyik gombócot kerekre, majd kicsit oválisra nyújtom, a széleit körbe bekenem tojásfehérjével. A tölteléket hosszában ráhelyezem a tésztára, és feltekerem, majd a "varrattal" lefelé tepsire fektetem. Tojássárgájával lekenem a kifliket, és jó fél óráig letakaratlanul hagyom szikkadni a konyhában.

Mikor már nem ragad a tojássárgája, lekenem tojásfehérjével és újabb fél óráig szikkadni hagyom, de most hűvös helyen. Fogpiszkálóval 3 helyen megszúrkálom a kifliket, hogy ne repedjenek szét a keletkező gőztől, majd 180°C-ra előmelegített sütőbe tolom, és aranybarnára sütöm.


Máktöltelék:

A töltelékhez felforralok kb. 1,5 dl tejet 20 deka cukorral, 2 cs vaníliáscukorral és egy citrom reszelt héjával. Beleöntök 50 deka darált mákot és 1-2 percig főzöm, majd azonnal egy nagy tányérra öntöm, elkenem és fóliával letakarva teljesen lehűtöm. Így nagyon könnyen lehet adagolni, ugyanis kiskanállal szépen le lehet vágni egy csíkot a megdermedt töltelékből.

Dióval ugyanígy készül a töltelék!

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Maci,
köszönjük a receptet, bevált. Üdv,
Laura és István

Maci írta...

Laura és István, ennek igazán örülök! :o)

Marija írta...

These look very interesting and tasty.

Névtelen írta...

Kb. hány perc alatt sül meg? Köszi: Judit

Katarína írta...

Én még életemben nem láttam és nem is sütöttem ilyen szép pozsonyi kifliket. Pedig sokszor csinálok, pozsonyi lévén :), jó mondjuk ez nincs evvel összefüggésben :) legközelebb én is köröket fogok formázni, eddig háromszögekbe raktam a tölteléket, de így sokkal szebb.

Névtelen írta...

Szia Maci!
Két napja találtam rá a blogodra miközben karácsonyi sütiket kerestem. Először a pozsonyi kiflit sütöttem meg, mert azt még sosem ettem. Pontosan követtem az útmutatásaidat, és nagyon finom, már-már tökéletes lett, pont mint a képen. Nagyon boldog vagyok, mert eddig évente kb. 1x sütöttem sütit, és az sem szokott sikerülni(34éves férfi vagyok - és nem szakács:) Ezek után lehet, hogy többször is sütök majd, mert óriási sikerélményem volt,-köszönhetően a szuper receptednek.
Nagyon köszönöm a receptet, megpróbálkozom majd más ételekkel is az oldaladról!
Boldog Karácsonyt!
Sanyi

Névtelen írta...

kb 90perc az elkeszitese:)

Erika írta...

Biztos elég másfél deci tej fél kiló mákhoz? Sztem nagyon kevés....

Névtelen írta...

Szia Maci,

Első sütim volt.
Nagyon jól sikerült!!!
Jók az alapanyagok aránya, kiváló ízű lett.
Máskor is elkészítem.

L.

Névtelen írta...

Nem tévedés, sütőport és élesztőt is ír a recept? kell mindkettő? Éva

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails