Azt hiszem ez nem egy feltétlenül szezonhoz köthető sütemény, de valami mégis azt sugallja, hogy tavasszal vagy nyár elején van az ideje, mert akkor esik a legjobban, legalábbis én így vagyok vele. Aki még nem ismeri, annak elárulom a 3 fő ismertetőegyét: 2 réteg nem túl édes könnyű kelttészta, 1 réteg levegős, habos vaníliakrém, valamint egy réteg dúsan mandulás mézes ropogós karamell. Egy jól sikerült 'Bienenstich' szerintem felveheti a versenyt a legrafináltabb cukrászati műcsodákkal is, és aki egyszer sikerrel elkészíti, annál visszatérő vendég marad egy életen át, ezt saját tapasztalatból mondom!
Darázscsípés
frissen a legfinomabb!
Darázscsípés
frissen a legfinomabb!
A krémhez:
- 4,5 dl tej
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 12 deka cukor
- 8 deka vaj
- 2 dl tejszín
- 1 tasak habfixáló
- 1 tasak vaníliás cukor
Fél dl tejben elkeverem a pudingport, majd hozzáöntöm az időközben felforralt tejhez. Amikor besűrűsödött a puding, félrehúzom az edényt, és hagyom teljesen lehűlni. A szobahőmérsékletű vajat habosra keverem a cukorral, majd kanalanként hozzádolgozom a hideg pudingot. A hideg tejszínt vaníliás cukorral félig felverem, beleszórom a habfixálót, és stabil habbá verem. Amikor mindez megvan, a vajas pudingba forgatom óvatosan a tejszínhabot, és lefedve a hűtőbe teszem a krémet legalább egy negyed órára.
A mandulás réteghez:
A mandulás réteghez:
- 15 deka szeletelt mandula
- 10 deka vaj
- 2 ek. méz
- 3-4 ek. tej
- 8 deka cukor.
- 1 tasak vaníliás cukor
Egy kis edényben összeforrósítom a vajat a mézzel a tejjel, a vaníliás cukorral és a cukorral, lehúzom a tűzről, majd belekeverem a szeletelt mandulát. Hűlni hagyom. (a mandulát semmi esetre nem szabad megpirítani!)
A kelttészta hozzávalói:
Egy 26 cm-es csatos tortaformát kibélelek sütőpapírral. A megkelt tésztát enyhén lisztes deszkán összegyúrom, és egyenletes kerek lappá nyújtom. Beleemelem a formába, majd rásimítom a kihűlt mandulás-mézes masszát. Letakarva még 15-20 percig pihentetem. A sütőt 175°C fokra előmelegítem. Kb. 30 perc alatt megsütöm a tésztát. Akkor jó, ha a mandulás réteg egyenletesen világosbarnára karamellizálódott.
Hagyom teljesen kihűlni.
A kihűlt tésztát kettévágom, leemelem a tetejét és az alsó lapra kenem a krémet. Most 2 lehetőség van arra, hogy hogyan kerüljön vissza a fedőlap:
1. A dobos tortához hasonlóan cikkekre vágom a karamelles mandulás tésztát, és a cikkeket egyenként helyezem a tortára. Ennek előnye, hogy felvágáskor nem deformálódik el a krém, könnyen vágható lesz ezáltal szép szeleteket kapok, és ilyenkor nem kötelező hosszasan behűteni sem a megvágás előtt.
2. Egy darabban fektetem a fedőlapot a krémre, és legalább 3-4 órára hűtőbe rakom, hogy jól megdermedjen a krém. Ezután sok érzéssel, de főleg egy nagyon jó fűrészes késsel vágom fel a süteményt. Ennek a rizikója az, hogy esetleg kinyomódik erre-arra a krém, de megvágás előtt igazán szép látvány az egybefüggő mandularéteg.
A fenti sütemény, mint ahogy a receptből is kitűnik, egy 26 cm-es tortaformára van szabva. Én mindig ezt az adagot sütöm. Természetesen nem csak tortaformában, hanem tepsiben is meg lehet sütni, és kisebb-nagyobb kockákra vágni, de ebben az esetben meg kell növelni a hozzávalók mennyiségét. Egy gáztepsihez minimum 60 deka lisztből sütném a tésztát, ennek megfelelően a krémet is fél adaggal növelném.
A kelttészta hozzávalói:
- 5 deka vaj
- 2 dl tej
- 1 tasak szárított élesztő
- 1 egész tojás
- 7 deka cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 40 deka finomliszt
Egy 26 cm-es csatos tortaformát kibélelek sütőpapírral. A megkelt tésztát enyhén lisztes deszkán összegyúrom, és egyenletes kerek lappá nyújtom. Beleemelem a formába, majd rásimítom a kihűlt mandulás-mézes masszát. Letakarva még 15-20 percig pihentetem. A sütőt 175°C fokra előmelegítem. Kb. 30 perc alatt megsütöm a tésztát. Akkor jó, ha a mandulás réteg egyenletesen világosbarnára karamellizálódott.
Hagyom teljesen kihűlni.
A kihűlt tésztát kettévágom, leemelem a tetejét és az alsó lapra kenem a krémet. Most 2 lehetőség van arra, hogy hogyan kerüljön vissza a fedőlap:
1. A dobos tortához hasonlóan cikkekre vágom a karamelles mandulás tésztát, és a cikkeket egyenként helyezem a tortára. Ennek előnye, hogy felvágáskor nem deformálódik el a krém, könnyen vágható lesz ezáltal szép szeleteket kapok, és ilyenkor nem kötelező hosszasan behűteni sem a megvágás előtt.
2. Egy darabban fektetem a fedőlapot a krémre, és legalább 3-4 órára hűtőbe rakom, hogy jól megdermedjen a krém. Ezután sok érzéssel, de főleg egy nagyon jó fűrészes késsel vágom fel a süteményt. Ennek a rizikója az, hogy esetleg kinyomódik erre-arra a krém, de megvágás előtt igazán szép látvány az egybefüggő mandularéteg.
A fenti sütemény, mint ahogy a receptből is kitűnik, egy 26 cm-es tortaformára van szabva. Én mindig ezt az adagot sütöm. Természetesen nem csak tortaformában, hanem tepsiben is meg lehet sütni, és kisebb-nagyobb kockákra vágni, de ebben az esetben meg kell növelni a hozzávalók mennyiségét. Egy gáztepsihez minimum 60 deka lisztből sütném a tésztát, ennek megfelelően a krémet is fél adaggal növelném.
17 megjegyzés:
Egy újabb isteni sütemény! Ezt még nem ismertem, de felkerül a repertoáromba, akárcsok az előző csokis-dió torta!
Erről még én sem hallottam...de nagyon jól hangzik!
Darázscsípés néven sem? Azt hiszem létezik magyar sütemény is, ami hasonló, de töltelék nélkül, és mandula helyett dióval a tetején. Ez egyébként egy tipikus német sütemény. Lehet, hogy szerencsésebb lett volna darázscsípésnek nevezni ? ;o)))))
Tudjátok mit? Átneveztem méhszúrásról darázscsípésre.Így talán nem hangzik olyan idegenül;o)
Ismét egy remek recept tökéletes kivitelben! Csodás! Kár, hogy nincs itthon szeletelt mandulám, holnap ezt sütném akkor a vendégeknek! :))
A krém felsorolásából kimaradt a pudingpor.:))
Nagyon szépet alkottál! Én méhcsípésként ismertem ezt a receptet, valamelyik német nyelvről lefordított szakácskönyvemben találkoztam vele.
Szia! Én is méhcsípésként ismerem, és Németország egyes részein a krém aljára almaszeleteket tesznek. Érdemes így is kipróbálni!
Limara, köszönöm, javítottam! Éreztem ám, hogy valami nem stimmel ;o)Egyébként ez tényleg egy olyan süti, amihez általában minden van otthon, csak az a fránya mandula hibádzik sokszor!
@Legyél te is konyhatündér: Almával még nem kóstoltam, de eperszezonban néhány szem epret is lehet a krémbe nyomkodni, és házi baracklekvárt is lehet a krém alá kenni, avval is finom!
Tartok tőle, ez is bekerül a feltétlenül kipróbálandók közé:)Nagyon csábító az a mandulás tető:)))
Jesszusom, de jól néz ki! Esetleg tudnál egy szeletet, vagy legalább egy felet küldeni??? Vagy jó lesz morzsa is. Köszönöm előre is!
de jó lenne mint régen, minden nap olvasni új recepteket tőled....
pirikenagyi
Kedves Maci!
Gyanítom, hoyg ez egy isteni süti, és a recept is nagyon tökéletesnek tűnik!! Feltétlen kipróbálom egyszer! Az oldaladat imádom, minden guszta, ami a kezed közül kerül ki!!!
Üdv,
Nyestkutya
Most járok először nálad, de azt hiszem nem utoljára. Sürgősen meg kell süssem ezt az isteni tortát! :)
Jajj szegény fejemnek, kellett nekem éjjel idelátogatni.. Most aztán mehetek nasizni, olyan éhes lettem...
Ha már a névválasztásnál tartunk, nekem se a méhek, se a darazsak nem szimpatikusak, allergiás vagyok a csípésükre...
Szia!
Folyamatban a próbasütés diabetikus változatban. A lisztet 60%ban teljeskiőrlésű búzára változtattam, egy teáskanál sikért és rendes élesztőt tettem bele (kb. 2,5 dkg), így teljesen szépen megkelt. Cukor helyett fruktóz van benne, a vaníliás cukor pedig aroma formájában került bele. A tetején a mandulás részre nem tudtam mit kitalálni, az maradt. Jóóó:)
Amióta tavaly megtaláltam Nálad ezt a receptet, vagy 10-szer megsütöttem, megunhatatlan...
Macikonyha!
Köszönjük ezt a receptet, és a jó leirást, ezzel készülnénk egy hétvégi sütisütő hagyományőrző versenyre a 4 gyerekkel, majd beszámolunk, hogy sikerült.
Megjegyzés küldése