Nem lehet ráfogni erre a tortára, hogy a spanyolviasz kategóriába tartozna, inkább nevezném békebelinek, mert olyan mint amilyent a nagymamák ünnepnapokra szoktak sütni. A tésztája egy hagyományos kevert diós tészta, aminek egyetlen extrája a pirított dió, a tölteléke pedig a dobostorta krémje dupla adag csokival és rummal felturbózva, kakaópor nélkül. Másnapra lesz az igazi, addigra jól összeérik a krém a tésztával. Minden morzsája tömény nosztalgia.
A krém hozzávalói:
A krém hozzávalói:
- 4 egész tojás
- 20 deka kristálycukor
- 2 tasak vaníliás cukor
- 20 deka keserűcsoki
- 20 deka vaj
- 3 ek. rum
Fém habüstbe ütöm fel a tojásokat, hozzáadom a cukrot, a vaníliáscukrot és elkeverem. A csokit megolvasztom. (pl. Lindt Excellence 70%) Egy edényben 2 ujjnyi vizet forralok, majd ráteszem a habüstöt, és gőz fölött habosra keverem a tojáskrémet. A gőzről levéve beledolgozom az olvasztott csokit és a rumot, majd teljesen lehűtöm a krémet. Ezután hozzáadom a szobahőmérsékletű vajat, és habosra keverem. Még habosabb lesz a krém, ha 2 keverés között fél órára behűtöm, és újra kikeverem.
A diós tészta hozzávalói:
A diós tészta hozzávalói:
- 10 deka puha vaj
- 20 deka cukor
- 4 tojás
- 1 csipet só
- 10 deka dióbél
- 25 deka liszt
- 3 tk. sütőpor
- 4 ek. rum
- 1 mokkáscsésze tej
A diót tepsire terítem, és forró sütőben pár perc alatt enyhén megpirítom. Amikor kihűlt, egy nagy éles késsel deszkán durvára aprítom.
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét sóval kemény habbá verem, majd hidegre teszem. A tojássárgákat a puha vajjal és a cukorral habosra keverem, beledolgozom a rumot, a tejet, a sütőporos lisztet meg a diót, végül óvatosan beleforgatom a tojáshabot is. Egy 26 cm-es kapcsos tortaforma aljába sütőpapirt fektetek és belesimítom a tésztát. 175°C fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm, és a formában hagyom kihűlni.
3 lapba vágom a tésztát, megtöltöm a krémmel és be is vonom vele. Egy éjszakára a hűtőbe teszem, mielőtt felvágnám
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét sóval kemény habbá verem, majd hidegre teszem. A tojássárgákat a puha vajjal és a cukorral habosra keverem, beledolgozom a rumot, a tejet, a sütőporos lisztet meg a diót, végül óvatosan beleforgatom a tojáshabot is. Egy 26 cm-es kapcsos tortaforma aljába sütőpapirt fektetek és belesimítom a tésztát. 175°C fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm, és a formában hagyom kihűlni.
3 lapba vágom a tésztát, megtöltöm a krémmel és be is vonom vele. Egy éjszakára a hűtőbe teszem, mielőtt felvágnám
14 megjegyzés:
Maci! Ez életveszélyes! :)) Gyönyörű, mint mindig! :))
Hűű, nagyon szép! Nem tudom miért, de mostanában teljesen odavagyok a retro sütikért; nagyanyós recepteket kutatok mindenhol... Ráadásul az én nagyanyómtól épp most kaptam egy jó adag diót,úgyhogy ezek után muszáj lesz megcsinálni ezt a tortát!
Maci, köszönöm az ötletet!
Köszi Limara, tortarajongó-társam! ;o)
Gabah,de most öszintén, van jobb a régi, gyerekkori, nagymamis süteményeknél?
Gyönyörűen guszta!! Én is imádom a tortákat! :) Bele tudnék harapni így ahogy van... monitorostul! :D
Szerintem az igazi, békebeli, nagymamás sütik visznek mindent. kell néha egy kis flanc is, de ezek a verhetetlenek. Én is rajongok értük! :))
Ez megint nagyon ott van! :)
Recept mentve :)))
Szia, tökéletes, mint mindig, de nagyon kevés mostanában a recept Nálad, és ez igen szomorú...Nagyon várok kenyeres recepteket...Meg miegyebeket...
Sok szépet és jót!
Lori
Kedves Maci!
Szeretnék Neked ajándékozni egy virtuális Szuper Szakács sapkát, ha elfogadod!
Szia kedves Maci!
Mivel kedvenceim közé tartozol, és mivel tényleg szuper szakácsnak tartalak, ajánlok neked egy ilyen "díjat"
Reni
:)
Csodálatosan szép lett a torta és biztosan nagyon finom is!;O)
Szia Maci! Úgy látom, már páran megelőztek, de remélem, azért elfogadod az én méretre szabott sapkámat is:)
Szia Maci!
Most először csináltam ilyen krémet, amit habüstben gőz fölött kell verni és kissé bizonytalan voltam, hogy elég ideig verem-e. Akkor hagytam abba, amikor kifehéredett már kicsit, meg habos volt, meg sűrűsödött is. Meddig kell amúgy verni?
A krém nekem amúgy nagyon édes lett, lehet hogy azért is, mert nem 70, csak 55%os csokit tettem bele. Ezért a tésztába csak 15 dkg cukrot tettem, legközelebb a krémbe is annyit fogok!
A tészta meg nem jött föl rendesen, olyan tömött maradt az állaga, nem tudom miért, mindent betartottam.
Amúgy fincsi nagyon! A tészta külön is (nagy púpja lett amit levágtam és befaltam), de a krémmel együtt is. A rum sokat dob a tésztán, meg a pirított diótól is finom!
Kedves Maci,
kipróbáltam, nagyon finom, de a tészta kicsit száraz lett. Mit tanácsolsz?
Szia Maci!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy ha csak egy kisebb tortát szeretnék csináni kisebb tortaformában, akkor egyszerűen felezzem meg az adagokat? Vagy akkor már nem lesz az igazi?
Megjegyzés küldése