Van úgy, hogy hetekig rá vagyok kattanva egy-egy gyümölcsre, és most épp a narancs az ügyeletes. Finom és édes, kezeletlen bio narancsot kapni mostanában, de sajnos nagyon vékony a héja, így aztán nem igazán éri meg kandírozni, pedig már annyira ráfentem a fogam... Pláne ha eszembe jutnak az imádott, kandírozott naranccsal készülő apró csokis sütemények. Készen kapható kandírozott narancshéjat vettem a mini-muffinokhoz, ami a tésztába került, azt simán apróra vagdostam, a tetejére viszont nem vitt rá a lélek, hogy szárazon rászórjam. Friss narancslével és egy kevés Cointreau-val meg barnacukorral addig főzögettem alacsony lángon, amíg teljesen elpárolgott a folyadék alatta, és egy töményen narancsos lakk vonta be a puhára főtt kockákat. Már így magában is el tudtam volna kanalazgatni, de közben össze kellett állítani a muffin masszáját:
Hozzávalók:
- 6 deka vaj
- 6 deka 70%-os csoki
- 6 deka liszt
- 6 deka porcukor
- 7,5 deka héjazott, finomra darált mandula
- 7,5 deka cukor
- 3 tojásfehérje
- 7,5 deka kandírozott narancshéj
- 1 kezeletlen narancs reszelt héja
- a tetejére 15 deka kandírozott narancshéj + Cointreau+ narancslé+ nádcukor
- egy csipet só
A 15 deka narancshéjat annyi frissen préselt narancslével öntöm le, amennyi ellepi, majd 2 teáskanál nádcukrot, és 2-3 evőkanál Cointreaut adok hozzá, és alacsony lángon addig főzöm, amíg teljesen elpárolog a folyadék.
Közben előkészítem a tésztát. A vajat mikróban felolvasztom és hűlni hagyom. A csokit szintén felolvasztom. A lisztet és a porcukrot egy tálba szitálom, belekeverem a finom kristálycukrot, és a darált mandulát. A csipetnyi sóval keményre vert tojásfehérjét lassan beleforgatom, majd óvatosan hozzákeverem a folyékony vajat, a csokit, a narancshéjreszeléket és az apróra vagdalt kandírozott narancsot. A mini-muffin sütőbe papírkapszlikat rakok, és belekanalazom a tésztát. A tetejére 1-1 teáskanál szirupos kandírozott narancshéjat teszek és 200 °C-ra előmelegített sütőben (hőlégkeverésnél) 10 percig sütöm. 24 darab hihetetlenül finom muffin lesz ebből az adagból.
Közben előkészítem a tésztát. A vajat mikróban felolvasztom és hűlni hagyom. A csokit szintén felolvasztom. A lisztet és a porcukrot egy tálba szitálom, belekeverem a finom kristálycukrot, és a darált mandulát. A csipetnyi sóval keményre vert tojásfehérjét lassan beleforgatom, majd óvatosan hozzákeverem a folyékony vajat, a csokit, a narancshéjreszeléket és az apróra vagdalt kandírozott narancsot. A mini-muffin sütőbe papírkapszlikat rakok, és belekanalazom a tésztát. A tetejére 1-1 teáskanál szirupos kandírozott narancshéjat teszek és 200 °C-ra előmelegített sütőben (hőlégkeverésnél) 10 percig sütöm. 24 darab hihetetlenül finom muffin lesz ebből az adagból.
Forrás: Larousse, Schokolade - 380 Rezepte von Pierre Hermé
5 megjegyzés:
Mennyei lehetett...
Minden morzsája, és karamellizált narancshéjdarabkája az volt! ;o)
SJ óta valahogy nem bírom a muffinokat, de ez igazán fekeltette az érdeklődésem. Van itthon kandírozott bio héj is meg bio narancs is (lehet egy helyen vásárolunk? :) ), ma kekszet sütök, de holnap ez jön :)
Orsi:o))))
Feltétlen írd meg, hogy hogyan ízlett!
Maci, nagyon guszta, és isteni finom lehet! ;)
Megjegyzés küldése