- 1 tasak szárított élesztő (7 g)
- 50 deka liszt (fele finom, fele kenyérliszt)
- 2 púpos ek. cukor
- 2,5 dl langyos tej
- 2 egész tojás
- 2 evőkanál puha vaj
- 1 tk. só
- a lekenéshez egy tojássárgája és 1-2 ek. tej
- szezámmag vagy mák
A hozzávalókat a fenti sorrendben a kenyérsütő üstjébe rakom, és sima kelesztő-dagasztó programra állítom a gépet. Amikor elkészült a tészta, lisztezet deszkán átgyúrom, és 6 egyforma cipóra osztom szét. A cipók mindegyikét hosszúra sodrom, és 6-os fonással összefonom. Langyos helyen, egy ruhával letakarva még 30 percig kelesztem, közben pedig előmelegítem a sütőt. A tejjel simára kevert tojással lekenem és megnedvesített, majd szezámba mártott ujjal "szezámpecsétet" nyomok mindegyik kimelkedésre. (A fonás technikáját, és a szezámpecsételést az itt látható szemléletes film segítségével nagyon könnyet el lehet sajátítani. ) A sütő alsó harmadába tolom a kalácsot, és 180°C fokon kb. 40 perc alatt készre sütöm. Ha nagyon pirulni kezdene a teteje, egy darab alufóliával le kell takarni.
*Ezt a sima tejeskalácsot a filmen látható szép fonási technika ihlette, nem eredeti zsidó recept után készült challah, abba ugyanis tej nem kerül.
Még több kalács a blogról: Fonott kalács
*Ezt a sima tejeskalácsot a filmen látható szép fonási technika ihlette, nem eredeti zsidó recept után készült challah, abba ugyanis tej nem kerül.
Még több kalács a blogról: Fonott kalács
10 megjegyzés:
Mint ahogy Fűszeres Eszter már többször megírta.
http://fuszereslelek.blogspot.com/2007/06/bocsnat-az-angol-magyar-cmrt-de-nem.html
Hát, sajnos a kalácsot nem én találtam fel :-)
Nagyon szép lett Maci, gratula!
Köszi Eszter! Igyekszem, igyekszem...
Tami!
Hálás köszönet az infóért! Remélem nem sértettem szerzöi jogokat a recepttel, illetve az elnevezéssel. ;o)
Cserébe itt van néhány belinkelt oldal, ahol szintén challaht sütnek.
http://href.hu/x/42bz
http://href.hu/x/42c1
http://href.hu/x/42bs
http://href.hu/x/42bq
Megnéztem a belinkelt oldalakat, remélem nem tudnak magyarul, de nagyon ronda kalácsok, nem olyanok, mint amit te sütöttél! :-)
Ugye? Meg se enném öket, fúúúj!
Hűű Maci, ez gyönyörűséges! Azt hiszem kalácsot fogok sütni hétvégén... lekváros-marcipános változatban... hmmm... ja nem is, mert akkor nem tudom kipróbálni ezt a fonási technikát ami BORZASZTÓAN tetszik!!! :)))
Maci, én most teljesen eldobtam magam:-)))
Isteni lett! Köszönöm!
Vimizo!Örülök, hogy nektek is ízlett! :o)
Megjegyzés küldése