Számtalanszor pórul jártam már a búzadarával, függetlenül attól, hogy bontva vagy bontatlanul tároltam a szekrényben, csavaros üvegben vagy tupperes dobozban, mert mikron méretű apró bogarak futkároztak benne. Ma épp a frissen vásárolt darában paciztak a bogárkák, szóval felbontás után vágtam is egyenesen a szemétbe. A túróba már beleütöttem a tojásokat, na de újabb csomag grízért már kinek lenne kedve ilyenkor elszaladni a boltba? Tudom, hogy nem kifejezetten gusztusos ez a bevezető, de ennek köszönhetően jöttem rá, hogy mivel lehet egész jól helyettesíteni a túrogombócban a búzadarát: finomra darált zabpehellyel. Plusz előnye, hogy még pihentetni se kell a masszát főzés előtt.
- 250 g félzsíros tehéntúró
- 2 egész tojás
- 50 g darált zabpehely
- fél citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 1 csésze zsemlemorzsa
- kevés cukor
- vaj
A túróba beleütöm a tojásokat, sózom, belereszelem a citromhéjat és villával alaposan összedolgozom. Hozzákeverem a gépben finomra darált zabpelyhet. Vizes kézzel 3 cm átmérőjű kis gombócokat formálok a masszából és forró sós vízbe rakom őket. Pihentetni csak addig kell, amíg felforr a víz. Miután a víz tetejére emelkednek a gombócok, még 2-3 percig főzöm, majd leszűröm és a cukros vajas pirított morzsában megforgatom.
23 megjegyzés:
Draga Maci!
Isten hozott vissza! De jo hogy ujra irsz! Mar tobbszor szerettem volna irni neked.Irtal a nyaron aztan ujra csend.Hianyoltalak.Gyere es irjal nekunk ujra a finom receptjeidbol.Tapasztalataidrol. Kozben meg "stikiben kostolgatok a fotoidrol.
Regi tisztelod: ILDIKO
Szia Maci!
Káprázik a szemem???
Nem!
Jól látom?
Igen!
Örülök, hogy ismét itt vagy!!!
Remélem, hogy sokáig maradsz, és hozod a megszokott formádat!
Ez remek ötlet! Így sokkal egészségesebb is. :)
De jó, hogy újra itt vagy! A tiéd volt az első blog amit olvasni kezdtem annak idején... :))))
Maci, én imádom a receptjeidet, a fél blogot megfőztem-megsütöttem, de most korrigálnom kell egy t3v3d3st: a túrógombócban a darát a legjobban liszttel lehet helyettesíteni (nálam is folyton megbogarasodik, pedig grízes tészta rajongó vagyok - miért nem lehet tíz dekás kiszerelésben kapni?). Szóval amióta egyszer kipróbáltam Piszke receptjét, azóta nincs visszaút:
http://piszke.blogspot.com/2007/08/trgombc.html
Mákba forgatva is mmmennyei.
Szia Maci, de jó, hogy itt vagy!:) Eddig is rendszeresen néztem a blogodat, várva, hogy újra írsz.
Mostanában tönkölygrízt szoktam venni, mert félkilós kiszerelésben van. Ezzel még nem tapasztaltam amit a sima gríznél, hogy hiába friss, mégis megindul magától.
Éva
Köszi Ildikó és Jessica, aranyosak vagytok :)
Petra, de jó ezt olvasni:) És valóban sokkal egészségesebb és értékesebb lesz a zabpehelytöl:)
t3v, nem kétlem, hogy liszttel is finomra sikerül, bár kezdö háziasszony koromban sikerült jó kemény ragacsos túrógombócokat gyártanom liszttel:DDD
Próbáld ki így is azért egyszer :)
Szia Éva! Komolyan mondom én emiatt kezdek már megundorodni a gríztöl! :(
Mondjuk ha a tönkölygríz nem TK, akkor szerintem szinte minden ételben ki lehet vele váltani a simát, nem?
én is örülök neked, 2x is megnéztem, h tényleg Te vagy az!!! :) többször is benéztem, hátha... és most itt vagy!!! :)
az étel pedig megfontolandó! :)
Egész biztos nem árt neki a zabpehely. Gusztusos kis gombóckák!
Kedves Maci, az előző pastel de nata recepted óta nem tudom kiverni a fejemből a soraid: "nyílt egy nagyon klassz portugál bisztró-kávézó". A portugál konyha nagy rajongója vagyok, meg tudnád írni kérlek, hogy pontosan merre keressem a helyet? Nagyon szépen köszönöm előre is!
Anazar, bizony nem árt:)
Bandázs: németországban
Üdv újra itt :)
Most posztoltam én is a zabkorpás verziót :)) utána láttam meg Nálad a receptet. Kipróbálom majd így is!
én dobtam már ki mindenféle gabonát bogarasodás miatt. grízt, lisztet, simát és tk-t is, zabelyhet, kukoricadarát, komplett müzlit. ezeknek a dögöknek mindegy. egyvalami fertőzött, és nem veszed észre, összefröcsögi az egész szekrényt. megoldás: fagyasztó. hazaérve a boltból a szatyorból a fagyasztó leghidegebb részébe teszek minden ilyesmit zk 24órára. utána már nincs velük gond.
üdv: ildi
Talán két hónapja, hogy nem néztem már be a gasztroblog hu-ra. Ma benéztem, és nicsak!! Örülök, hogy néha azért írsz is. Azért lehetne gyakrabban is, csak úgy fokozatosan, tudod :)
Én már hosszú évek óta nem darával főzöm a gombócot, hanem morzsával, a legjobban a kétszersültet vagy száradt kalácsmorzsát kedvelem. Ez a zabpelyhes is nagyon jó ötlet. Lényeg, ahogy írod, hogy nem kell állni hagyni és a gombóc légiesebb lesz.
Szia :)
Bár t3v3d3s megelőzött, azért cssak promóznám az én liszets verziómat :)
fél kiló túróhoz 4 ek liszt. Soha nem lesz ragadós, hanem habkönnyű, mert a 2 db tojás habját felverve kell hozzáadni.Nagymamám receptje,máshogy nem is próbálta nálunk senki,soha.
Kedves Maci, en is rengeteg receptedet probaltam ki sikerrel, es orulok, hogy ismet megosztottal velunk egyet.
A buzadaraval kapcsolatban egy tipp mindenkinek: a hutoben kell tartani es nem lesz bogaras!
A túrógombóc tíz éve készül nálunk zabpehellyel. Gríz nélkül, mert az első receptesgrízes próbálkozásomat a kutya se akarta megenni....Bombázni lehetett volna vele.
Simán zabpelyhet kanalazok a túrós gombócmasszába és kicsit állni hagyom hogy megpuhuljon.
Zugolvasóként elmondom, örülök hogy újra írsz! :)
Maci, de örülök, hogy újra írsz! :)
Nagyon tetszik ez a recept, a gríz-probléma ismerős, sajnos. Ki fogom próbálni zabpehellyel, annyira jól néznek ki, most nagyon megkívántam.
És a tányér is csodaszép!! :)
nem hiszek a szememnek! de jó lenne gyakran olvasni! pirikenagyi
Kedves Maci!
Szeretnélek meghívni egy gasztro játékba.
Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet kérlek nézz be hozzám, a játék részleteit a Húsvéti ajánlat bejegyzésemben találod.
Kellemes Húsvéti Ünnepeket!
Szia MACI!
Nagyom varom meg mindig hogy megosztod ujra velunk a tapasztalataidat es a receptjeidet.Azota tobbszor benezegettem es sutyiba vartam hogy hatha "meglepetes er.... Gyere vissza hozzank kerlek...Ha van idod es kedved levelezni, megadom a mailcimemet: ildipados@gmail.com Udvozlettel: ILDIKO
Érdekes és nagyon jól néz ki.
Én is úgy jártam ma mint te hogy a búzadara használhatatlan lett az apró bogaraktol pedig 2022.nyaran járt volna le. Így megnéztem a neten hogy mivel lehet helyettesíteni és te adtad az ötletet. Volt is itthon zabpelyhes és mellesleg ma ünnep van.
Megjegyzés küldése