május 13, 2010

Amela szerb pogácsája



Gyakran emlegetett bosnyák szomszédasszonyomtól, Amelától tanultam ezt a receptet is. Ünnepnapokon kenyér helyett mindig pogácsát süt, sokszor még a lasagne mellé is. Eleinte nem tudtam eldönteni, mi lep meg jobban, hogy szerb pogácsának nevezi, vagy, hogy lasagne mellé süti. Mert, hogy pl. a bableveshez szerintem jobban illik, de mint tudjuk van aki a hagymát is hagymával, hát akkor a lasagnét miért ne lehetne kenyérrel? Na de a lényeg, hogy ő is, de főleg az anyukája nagy mestere a pogácsának. Sokszor nem hiszek a szememnek, hogy milyen tökéletes leveles csigák aranylanak a nagy jénai tálban, amiben süti, kár tönkretenni a látványt. Csodaszép na, mindig is ilyet szerettem volna én is. A napokban el is kértem a receptet tőle, amit egy kis rajzzal kiegészített, mert nem mindegy ám, hogy hogyan tekerjük azokat a csigákat! Megsütöttem. Isteni finom lett, még ha  messze nem is olyan szép, mint nála, de talán valamikor én is nagymestere leszek, ha sokat gyakorlom. A teteje a vajtól lesz ropogós, a belseje puha és foszlós, imádom!

 
Amela szerb pogácsája
  • 1 kg kenyérliszt
  • 1 tasak szárított élesztő vagy ¾ kocka friss élesztő
  • ¼ l tej
  • ¼ l langyos víz
  • 1 ek cukor
  • 2 tk só
  • 3 ek olaj
  • 2 tojás
  • 25 deka puha vaj a rétegezéshez
A friss élesztőt egy kevés tejben egy mokkáskanál cukorral elkeverem és felfuttatom. A lisztet egy tálba szitálom, a közepébe csinálok egy mélyedest, beleöntöm a felfuttatott élesztőt, a vizet, a tejet, beleütöm a tojásokat, hozzáadom a cukrot és az olajat, a szélére pedig 2 teáskanál sót szórok. Összaállítom a tésztát, és ha kell, akkor még egy kevés víz vagy tej hozzáadásával egy közepesen kemény sima tésztává dagasztom. A kelesztőtálat egy kicsit kiolajozom, a tészta tetejét szintén megkenem olajjal és fóliával letakarom. Kb. 2 órán keresztül hagyom, hogy kényelmesen megkeljen.

A megkelt tésztát vékonyan  lisztezett deszkára borítom, alaposan kinyomkodom belőle a levegőbuborékokat, újból átgyúrom és egy hoszúkás ruddá formálom. 8 egyenlő részre vágom a tésztát, és kis cipókat formálok belőle. A cipókat egymás után kb 18-20 cm átmérőjű ujjnyi vastag lappá nyújtom. A lapok tetejét az tolsó kivetelével bőségesen megkenem vajjal és egymásra fektetem őket.
A 8 rétegű tészta alját és tetejét is meglisztezem egy kicsit, és egyenletesen kinyújtom egy kb. 40 cm átmérőjű lappá. 4 cikkbe vágom a tésztát, majd egy kb. 4-5 cm széles csíkot körbevágok rajta pizzavágóval. Ezután a belső cikkeket újabb 4-4 cikkre vágom. Így 4 darab hosszúkás csíkot valamint 16 kicsi cikket kapok. A könnyebb érthetőség kedvéért feltettem Amela rajzát is, ami a felvágást szemlélteti. A 4 csíkot csigává tekerem és a kivajazott ovális sütőforma közepére helyezem. A 16 kicsi cikket szintén feltekerem és a 4 nagy csiga köré ültetem őket. Amikor megtelt a forma, a maradék puha vajjal bőven megkenem a tetejüket. Lazán letakarva egy óran át hagyom kelni, közben előmelegítem a sütőt 200°C fokra  alsó felső lángnál. Kb. 1 óra latt szép aranybarnára sütöm.

Utólag még egy kis kiegészítés:  33x26 cm-es kerámiadényben sütöttem, ennél kisebb edényt ehhez a mennyiséghez ne használjatok! Egy magasabb falú zománcos tepsi is megteszi talán, de ha túl kicsi a forma, kimászhat belőle a tészta, és az bizony nem túl kellemes élmény....

A héja ropogós, a belseje puha, foszlós...

20 megjegyzés:

jociandi írta...

Gyönyörűséges!!!

Ms. Poppy írta...

Már sokszor megfogadtam, hogy éhesen nem jövök hozzád. Ez felér egy kínzással! Ilyenkor elkezdek erősen vágyakozni a képen szereplő finomságok után, aminek az lesz a vége, hogy nekiállok sütni, este meg hullaként dőlök az ágyba.:)
Csodaszép ez a pogácsa!

Unknown írta...

Jociandi, ááh, ez még semmi "ahhoz" képest :o)

Ms. Poppy: én is így vagyok a finomságokkal:o)
De csak csigavér! Inkább holnap állj neki, ehhez nyugalom kell és idö! Ráadásul ha szép lesz, akkor aludni se fogsz tudni, mert gyönyörködni fogsz benne egész éjjel:o)

Limara írta...

Meseszép! :)

Moha írta...

Gyönyörű lett!

Anna írta...

Ejha, ezt kipróbálom!!!

Anice kötős blogja írta...

Én egy makedón esküvőn ettem ilyen "tortát" és bableves volt hozzá, ha jól emlékszem. Kicsi voltam, majd megkérdem aput, de arra emlékszem mennyire fel voltam háborodva, hogy nincs süti.

VOKinga írta...

Fantasztikus!

Jade írta...

Gyonyoru! Egyszer, ha sok idom lesz, kiprobalom!

szazala írta...

Nálam most kel :)!Sajnos nem tudtam ellenállni.......

Unknown írta...

Szazala: remélem megmutatod, de legalábbis elmeséled milyen lett! :o)

rojalka írta...

Életem első pogácsáját sütöttem ma a TE recepted alapján.Valami nagyon nagyon fantasztikus lett.Köszönöm a receptet!!!!

Unknown írta...

Rojalka, dejó:o) Ugye lefényképezted nekem? ;o)

rojalka írta...

Lefotóztam.Blogoltam is.
:)

Rita írta...

Köszönet a receptért! Fém kacsasütő aljában sütöttem (a bableves mellé)és nem csak mert finom hanem a látvány miatt is nagy sikere volt!
Rita

Névtelen írta...

Nagyon szeretném én is elkészíteni, de nem találom a rajzot. Segítesz?
Tegnap a Pane Sfogliato sült a konyhámban és még a kenyér gyűlölő gyerekeim is falták. Köszönet érte!

Unknown írta...

Rita! Örülök a sikerednek!

Névtelennek: A bejegyzésben a lilával kiemelt szövegre kell klikkelned, oda van belinkelve a rajz. De itt erre is klikkelhetsz, belinkeltem neked ide is--> --> így kell felvágni a tésztát.

Névtelen írta...

Köszönöm. Hétvégén kipróbálom.

Campanella írta...

Kipróbáltam...ebben a hideg időben (16 fok) bableveshez sütöttem meg és azt kell mondjam tökéletesen illik a leveshez. Az ovál kerámiatálam ránézésre kicsinek tűnt ezért négyszögletes tepsiben sült, de az esztétikai élmény így is fantasztikus volt. Az ízéről nem is beszélve! Ezt a kenyeret (mert valóban inkább kenyér, mint pogácsa) sokszor el fogom készíteni! Köszönöm!

Eperlány írta...

Maci, a képek gyönyörűek, hétről-hétre tökéletesebbek!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails