Látni se bírom már a milliomos szeletet, meguntam a látványát. Ti is?
Remélem ezt a fatörzset nem kell most 5 hónapig nézegetni, bár nem tudom megígérni, hogy ezentúl ömlesztem a blogra a bonbonokat, szaloncukrokat, kekszeket és tortákat. Viszont van 1-2 apróbb, könnyen kivitelezhető tervem az adventi időszakra, nem akarok elkiabálni semmit, de remélem sikerül legalább egy részét megvalósítani az elkövetkező hetekben.
Ez a fatörzs még nem a terv része, hanem az idei advent első vasárnapi süteménye. A Lajos Mari féle piskóta receptjét még tavaly fedeztem fel az ügyeskezű Palócprovence oldalán. Kipróbaltam az eredetit, majd később minimális változtatásokkal is kísérleteztem : 2 deka lisztet étkezési keményítőre váltottam, citromlé helyett egy csipet sóval vertem fel a tojásfehérjét és egy késhegynyi sütőport is tettem bele. Mindkét esetben puha, rugalmas, tartalmas piskótát kaptam, tehát a titok nyitja valóban a sok tojássárgájában rejlik. A krém saját kútfőből származik, meglevő hozzávalókból improvizált főzött krémes/vajas.
A piskótához:
A tepsit olajjal kikenem, belefektetem a sütőpapírt, és olajjal ezt is nagyon vékonyan kikenem*.
A tésztát egyenletesen elsimítom a tepsiben és 8 percig sütöm az alsó-felső lángnál 200 °C fokra előmelegített sütőben.
Egy kiterített konyharuhára porcukrot szitálok, majd a papírnál fogva leemelem a tepsiről a megsült piskótát és ráborítom. A papírt azonnal lehúzom a tésztáról és a konyharuhával együtt feltekerem a piskótát. Így hagyom amíg teljesen kihűl.
A krémhez:
A kihűlt piskótát egyenletesen megkenem a krém egy részével, a maradékkal pedig bevonom. Csokoládédarabkákkal és ételfestékkel színezett, kristálycukorba forgatott marcipánnal díszítem.
* Nem szoktam kiolajozni se a tepsit, se a sütőpapírt, pedig néha nagyon praktikus. Egyrészt mert em csúszkál a papír a tepsiben, mikor rákenem a tésztát, másrészt hihetetlenül könnyen és szépen hagyja magát lehúzni a megsült róla. Még valami! A sütőpapír vételekor nem éri meg spórolni, ugyanis a hazai kínálatban létezik olyan fajta, amelyik sütőpapírnak csúfolja magát, de mindennemű tészta -még a kelt, meg a vajas is- csúfosan ráragad, összesül vele és fecninként lehet csak róla levakarni, ha egyáltalán le lehet.
Remélem ezt a fatörzset nem kell most 5 hónapig nézegetni, bár nem tudom megígérni, hogy ezentúl ömlesztem a blogra a bonbonokat, szaloncukrokat, kekszeket és tortákat. Viszont van 1-2 apróbb, könnyen kivitelezhető tervem az adventi időszakra, nem akarok elkiabálni semmit, de remélem sikerül legalább egy részét megvalósítani az elkövetkező hetekben.
Ez a fatörzs még nem a terv része, hanem az idei advent első vasárnapi süteménye. A Lajos Mari féle piskóta receptjét még tavaly fedeztem fel az ügyeskezű Palócprovence oldalán. Kipróbaltam az eredetit, majd később minimális változtatásokkal is kísérleteztem : 2 deka lisztet étkezési keményítőre váltottam, citromlé helyett egy csipet sóval vertem fel a tojásfehérjét és egy késhegynyi sütőport is tettem bele. Mindkét esetben puha, rugalmas, tartalmas piskótát kaptam, tehát a titok nyitja valóban a sok tojássárgájában rejlik. A krém saját kútfőből származik, meglevő hozzávalókból improvizált főzött krémes/vajas.
A piskótához:
- 8 tojássárgája
- 4 tojásfehérje
- 10 deka cukor
- 8 deka finomliszt
- 2 deka étkezési keményítő
- 1 késhegynyi sütőpor (tényleg csak ennyi!)
- 1 csipet só
- porcukor a szóráshoz
A tepsit olajjal kikenem, belefektetem a sütőpapírt, és olajjal ezt is nagyon vékonyan kikenem*.
A tésztát egyenletesen elsimítom a tepsiben és 8 percig sütöm az alsó-felső lángnál 200 °C fokra előmelegített sütőben.
Egy kiterített konyharuhára porcukrot szitálok, majd a papírnál fogva leemelem a tepsiről a megsült piskótát és ráborítom. A papírt azonnal lehúzom a tésztáról és a konyharuhával együtt feltekerem a piskótát. Így hagyom amíg teljesen kihűl.
A krémhez:
- 2,5 dl tejszín
- 4 tk. étkezési keményítő
- 20 deka Schwartau nugát
- 25 deka szobahőmérsékletű vaj (nem margarin!!!)
- 7 deka porcukor
- 2 púpozott teáskanál cukrozatlan kakaópor
A kihűlt piskótát egyenletesen megkenem a krém egy részével, a maradékkal pedig bevonom. Csokoládédarabkákkal és ételfestékkel színezett, kristálycukorba forgatott marcipánnal díszítem.
* Nem szoktam kiolajozni se a tepsit, se a sütőpapírt, pedig néha nagyon praktikus. Egyrészt mert em csúszkál a papír a tepsiben, mikor rákenem a tésztát, másrészt hihetetlenül könnyen és szépen hagyja magát lehúzni a megsült róla. Még valami! A sütőpapír vételekor nem éri meg spórolni, ugyanis a hazai kínálatban létezik olyan fajta, amelyik sütőpapírnak csúfolja magát, de mindennemű tészta -még a kelt, meg a vajas is- csúfosan ráragad, összesül vele és fecninként lehet csak róla levakarni, ha egyáltalán le lehet.
25 megjegyzés:
de király, hogy visszajöttél!:)
örülök, hogy megint vagy!)) nemrég bukkantam a blogodra, s nagyon gratulálok hozzá, öröm minden oldalán böngészni. Rengeteg ötletet adtál! Köszönöm!)
igen, már én is untam azt a milliomos szeletet... :)
Jesszusom, ez a fotó.....Nem tudtam róla levenni a szemem! Csodás!!! Jó lenne, ha gyakrabban tudnál jönni, esztétikailag is komoly élmény!
Jó, hogy újra itt vagy!
Jó újra látni! csodaszép a fotód, a fatörzsed is finom lehetett:)
Véééééééééééééééééééégre már!:))
Mi csak várunk türelmesen és mint tudjuk, a türelem rózsát terem! :)
Klassz a fatörzs, gyönyörü a fotó!
Nagyon örülök, hogy ismét posztoltál, már nagyon vártam :) Mindig lestem bal oldalon a kedvenceim között, hogy van-e változás, és ma reggelre boldogan tapasztaltam, hogy van :)
Jajde jó, hogy újra itt vagy - és micsoda visszatérés :-) Izgatottan várom az adventi recepteket.
N
Végre! Már nagyon hiányoztál! És ismét egy gyönyörűeség! :)))
Isten Hozott újra itt! :)
Már vártam, hogy visszatérj, csorgó nyállal várom a bonbonokat, tortákat és kekszeket!! :))
én is nagyon örülök, h visszatértél!!! :)
De jó, hogy visszajöttél :))
A fatörzs pedig csodás!!!!
nem múlt el hét, hogy ne néztem volna meg a blogodat: van-e rajta új poszt, és ma a régen várt meglepetésben volt részem. Gratulálok és ne kelljen újabb 5 hónapot várnunk!!!
Juuuuujj pont ilyenről ábrándoztam mi nap, de jó hogy ezzel a recepttel olvashatom újra az írásodat! Köszönöm!
De jó hogy itt vagy újra:)
Két éve a blogodból készülök a karácsonyra;)
Ugye lesz még recept? ugye lesz? lesz..lesz... :)
Gyönyörű fotó!!
Nagyon aranyosak vagytok mind! Igazán jólesik a szívélyes fogadtatás! :o)
Milyen szép ez a fatörzs!
hip, hip, hurrá!!! És Végre! Pirikenagyi
Juppíííí! Végre! :):)
Üdv,
Nyestkutya
De orulok ennek a bloggnak! Nagyon szèp. nem szèp, csodàlatos! ès ez "fatörzs" mese szèp!
vasàrnap kiprobàlom :-)
Tovabbi szèp munkàt :-)
Kellemes adventet mindenkinek, Lisa
-bocsànat de az èn gèpemen nincsenek az o u pontokkal. de azèrt lehet èrteni?
őszintén szólva tényleg untam már, hogy minden reggel azok a fránya kis kockák vigyorognak rám, úgyhogy HURRRÁÁÁÁ!!!! hiányoztál, na!
pont most készítem a narancskrémes linzered és csak probából rámentem a blogodra. Örülök, hogy megpróbáltam !
Nagyon jól néz ki, én is el akarom idén készíteni, de én a klasszikus párizsi krémmel fogom tölteni.
(2,5 dl tejszín
25 dkg cukor
12,5 dkg kakaó
35 dkg vaj)
Boldog Karácsonyt!
Megjegyzés küldése