Húsgombóc mandulamártásban. Egy közepesen idő-, és munkaigényes, eléggé kézműves fogás, és remélem gyakrabban eszembe jut, hogy megfőzzem.
Albóndigas en salsa de almendras
A húsgombóchoz:
Albóndigas en salsa de almendras
A húsgombóchoz:
- 1 kg darált marhahús
- 2 szelet kenyér
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- finomra vágott petrezselyem
- só, feketebors
- liszt
- olívaolaj
A mártáshoz:
- 10 deka mandula
- 2 szelet kenyér
- olívaolaj
- 1 pici fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- petrezselyem
- sherry
- csipetnyi sáfrány
- babérlevél
- kb. 3/4 liter húsleves
A hagymát nagyon finomra vágom és kevés olívaolajon megdinsztelem. 1-2 perccel később a szétnyomott fokhagymát is hozzáteszem, pici vizet öntök rá és lassan zsírjára sütöm. Hűlni hagyom. A másnapos kenyér héját levágom és forró vízzel meglocsolom. A darálthúshoz hozzáadom a tojást, a hagymát, petrezselymet, a nagyon jól kinyomkodott kenyeret, majd sózom és borsozom. Alaposan összegyúrom a masszát, és egy órára a hűtőbe rakom.
Közben megpirítom a lehéjazott kenyérszeleteket, majd kockákra vágom őket. A mandulára forró vizet öntök, majd néhány perc állás után kinyomkodom a megpuhult héjából. Olaj nélkül, szárazon szép világosra pirítom egy teflonban. Amikor kihűlt, finomra mixelem a pirított kenyérkockákkal és a pici fej hagymával együtt.
A fűszeres darálthúsból 3 cm-es gombócokat formálok és lisztbe forgatom őket. Kb. fél dl olívaolajat teszek egy nagy teflonba, és közepes lángon megsütöm benne a húsgombócokat. (2 részletben) Közben óvatosan rázogatom a serpenyőt, hogy minden oldaluk szép pirosra süljön. Amikor mindez megvan, az összes gombócot a serpenyőbe pakolom, 1 pohárka sherryt és kb. fél liter jó erős húslevest öntök rá. (A levest előtte megforrósítom, és beledobom a sáfrányt is, hogy kioldódjon a színe) Hozzápréselem a fokhagymát, és hozzáadom a mandulás keveréket. Beledobok még 1-2 babérlevlet, és fedő alatt alacsony lángon kb. 40 perc alatt puhára főzöm a gombócokat. Eközben szépen besűrűsödik a mártás. A végefelé adom hozzá a vágott petrezselymet, és sózom, ha kell. Friss kenyérrel, vagy sós vízben főtt krumplival nagyon finom.
Közben megpirítom a lehéjazott kenyérszeleteket, majd kockákra vágom őket. A mandulára forró vizet öntök, majd néhány perc állás után kinyomkodom a megpuhult héjából. Olaj nélkül, szárazon szép világosra pirítom egy teflonban. Amikor kihűlt, finomra mixelem a pirított kenyérkockákkal és a pici fej hagymával együtt.
A fűszeres darálthúsból 3 cm-es gombócokat formálok és lisztbe forgatom őket. Kb. fél dl olívaolajat teszek egy nagy teflonba, és közepes lángon megsütöm benne a húsgombócokat. (2 részletben) Közben óvatosan rázogatom a serpenyőt, hogy minden oldaluk szép pirosra süljön. Amikor mindez megvan, az összes gombócot a serpenyőbe pakolom, 1 pohárka sherryt és kb. fél liter jó erős húslevest öntök rá. (A levest előtte megforrósítom, és beledobom a sáfrányt is, hogy kioldódjon a színe) Hozzápréselem a fokhagymát, és hozzáadom a mandulás keveréket. Beledobok még 1-2 babérlevlet, és fedő alatt alacsony lángon kb. 40 perc alatt puhára főzöm a gombócokat. Eközben szépen besűrűsödik a mártás. A végefelé adom hozzá a vágott petrezselymet, és sózom, ha kell. Friss kenyérrel, vagy sós vízben főtt krumplival nagyon finom.
4 megjegyzés:
Ez nagyon jól hangzik - még a neve is, imádom a spanyol nyelvet, évek óta küzdök, hogy szerezzek egy tanárt itt "vidéken".
Biztosan ki fogom próbálni! Köszi,
Niki
Ez tényleg jó lehet! De ez tapasnak is beillik, nem?:)
Sajtkukac :o)
Én is imádom! (a spanyolt is meg a gombócot is!)
Vú, végülis mindenböl lehet tapast csinálni, a lényeg, hogy ne túl nagy, hanem 2-3 falatnyi porciókban kerüljön a tányérkára.
látok én itt gránátalma magokat is! ezek íz vagy színfokozók? pirikenagyi
Megjegyzés küldése