Ahogy a nyárra legjellemzőbb gyümölcs számomra az eper, a legnyáriasabb zöldségféle a paradicsom, úgy a kapor a favoritom a fűszernövények között ilyenkor. Ugyanolyan étvágygerjesztő és bodító illata tud lenni, mint a mentának. Nagyon szeretem mindkettőt.
- 1 kis fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 6-7 dl zöldség-, vagy csirkehúsleves
- 5 deka Fontina sajt apró kockákra vágva
- 1 ek. vaj
- 1 pohár vialone-, vagy arborio rizs (1,5 dl-es pohárral mérem)
- 1 pohárka száraz fehérbor
- 1 csokor friss kapor
- olívaolaj
- 4 kisebb cukkini
- 2 vékony szelet húsos szalonna
- só, és frissen őrölt feketebors
Olívaolajon üvegesre párolom a finomra vágott hagymát, kicsivel később hozzáadom a szétnyomott fokhagymát, majd rádobom a száraz rizst és szintén üvegesre pirítom. Először a borral öntöm fel, majd apránként 1-1 merőkanálnyi levest adok hozzá. Mindig megvárom, hogy magába szívja a rizs a folyadékot, és csak ekkor adom hozzá a következő adagot. Közben folyamatosan kevergetem. A cukkiniket hosszában félbevágom, fél centis peremet hagyva kiskanállal mindegyiknek kikaparom a belsejét, amit aztán deszkán még összeaprítok, mielőtt a rizottóba keverném. A kikapart cukkinit picit megsózom, egy párolóbetétbe teszem és forró gözben fedő alatt pár perc alatt megpuhítom.
Amikor elkészült a rizottó, félrehúzom az edényt, belekeverem a finomra aprított kaprot, a vajat, és a Fontina sajtot. A cukkiniket egy kivajazott tűzálló edénybe sorolom, és belekanalazom a rizst. A szalonnaszeleteket vákonyan felcsíkozom és a rizottó tetejére szórom. Forró sütőbe tolom és 10-15 perc alatt jól összemelegítem az egészet. Akkor jó, amikor a szalonna már picit megpirult a tetején.
A kapros habhoz (lásd a cukkini mellett baloldalt) 2 dl tejet felforralok, félrehúzom az edényt, és 2-3 szál kaprot rakok bele. Miután langyosra hűlt, kiszedem a kaprot, picit megsózom a tejet és a tejhabsítóval felhabosítom. Egy evőkanálnyi finomra vágott kaprot és egy kanálka tejfölt keverek a habhoz, és a cukkini mellé kanalazom.
Amikor elkészült a rizottó, félrehúzom az edényt, belekeverem a finomra aprított kaprot, a vajat, és a Fontina sajtot. A cukkiniket egy kivajazott tűzálló edénybe sorolom, és belekanalazom a rizst. A szalonnaszeleteket vákonyan felcsíkozom és a rizottó tetejére szórom. Forró sütőbe tolom és 10-15 perc alatt jól összemelegítem az egészet. Akkor jó, amikor a szalonna már picit megpirult a tetején.
A kapros habhoz (lásd a cukkini mellett baloldalt) 2 dl tejet felforralok, félrehúzom az edényt, és 2-3 szál kaprot rakok bele. Miután langyosra hűlt, kiszedem a kaprot, picit megsózom a tejet és a tejhabsítóval felhabosítom. Egy evőkanálnyi finomra vágott kaprot és egy kanálka tejfölt keverek a habhoz, és a cukkini mellé kanalazom.
2 megjegyzés:
Nagyon cukki:D és biztosan Isteni!
Szia. Küldenél egy e-mailes elérhetőséget a goldenblog@hvg.hu címre? A díjátadóra szeretnénk meghívni és nem találtam elérhetőséget a blogon. Köszönöm.
Megjegyzés küldése