Tavaly a gportálon azt írtam a mandulás-marcipános kiflikről, hogy végülis fölösleges a cukrásznál megvenni, mert otthon is megsüthető, sőt szerintem még finomabb is a házi. (A véleményem az idén sem változott.) Mellette szól még az is, hogy 2-3 darab bolti kifli árából itthon 8 nagy, vagy 16 picit is kijön. Abszolút egyszerű, gyors, és finom! Most, hogy elkezdődött a karácsonyi nagy hajrá (atyaisten, már csak pár nap!!!) különösen jól jönnek azok a dolgok, amelyekkel nem kell órákon át aprólékosan pepecselni, bár alapvetően szeretem az ilyen munkákat. A recept a következő:
- 25 deka marcipánmassza
- 1 tojásfehérje
- 15 deka porcukor
- 1 citrom lereszelt héja
- 10 deka szeletelt mandula
- 10 deka olvasztott étcsoki a bemártáshoz
- esetleg 3 ek. tejszín
3 dekát a szeletelt mandulából apróra vagdosok és összegyúrom a marcipánnal, tojásfehérjével, porcukorral és a citromhéjjal. Tetszés szerint,( attól függően, hogy pici, vagy nagyobb kifliket szeretnék) 8-12 vagy 16 részre osztom a masszát*, és egyforma rudacskákat sodrok belőle. Vízzel kicsit megnedvesítem, és a maradék szeletelt mandulába forgatom. Sütőpapírral kirakott tepsire sorolom őket megfelelő távolságot hagyva köztük, és 180°C fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt aranysárgára sütöm. Miután kihűlt, olvasztott csokiba** mártom a végeit.
*A marcipános massza meglehetősen ragacsos, de ez ne ijesszen el senkit, ilyennek kell lennie.
**Az olvasztott csokit tavaly tejszínnel kevertem simára, idén viszont egy darabka kókuszzsírt olvasztottam meg a csokival együtt. Nagyon jó lett a máz, hamarabb dermedt meg, a kókuszzsírnak köszönhetően mégis olvadós maradt.
*A marcipános massza meglehetősen ragacsos, de ez ne ijesszen el senkit, ilyennek kell lennie.
**Az olvasztott csokit tavaly tejszínnel kevertem simára, idén viszont egy darabka kókuszzsírt olvasztottam meg a csokival együtt. Nagyon jó lett a máz, hamarabb dermedt meg, a kókuszzsírnak köszönhetően mégis olvadós maradt.
10 megjegyzés:
ez nagyon jóóóóóóóóóóóóó :-) még ma megcsinálom
Most már értem, hogy mi késztetett arra, hogy ma hirtelen felindulásból marcipánt vegyek. Ez a recept! Úgy látszik tényleg van gondolat olvasás, még ilyen messziről is.
Cukroskata :o)
Igen Ági, ez a marcipátia! ;o)
Szia Maci!
Tegnap 2* megcsináltam a fahéjjas csillagokat.Ma a marcipánpos kifliket,és a hűtőben várakozik a lebkuchen!Sajnos a kiflik szétterültek,így egy kicsit elszontyolódtam!(az íze viszont nagyon ott van:)) )Remélem a holnapi süti is tuti lesz!
Köszi-köszi-köszi!!!!::DDD
Szia Lilla!
Lehet, hogy a marcipántól is függ, mennyire terül szét a kifli sütés küzben, mert persze mindenképp szétterül egy kicsit, evvel számolni kell.
Remélem én is, hogy tuti lesz a Lebkuchen ;o)
Jelentem a fele elfogyott a l.kuchennek,és dupla adag fahéjjas csillagokat kell süssek!(pedig az én családom nem édes szájú...:) )
Lilla:o) Örülök, hogy így ízlik a családodnak! Pláne, ha nem édesszájúak! ;o)
Megcsináltam. Teljesen felesleges volt a formázással kínlódni, ugyanis az egész egy hatalmas lepénnyé terült szét a sütőben. Szamos marcipán volt, gondolom, Lilla is abból csinálta, mivel itthon ők uralják a piacot.
Úgyhogy szerintem megállapíthatjuk, hogy a Szamos marcipán nem alkalmas erre a célra :-(
Lívi: nagyon sajnálom, hogy így jártál. Erre tényleg nem tudok más magyarázatot, csak a marcipánt tudom okolni. Talán puhább, vagy az összetevöi aránya tér el attól amit én használok? Kár,mert a szamos marcipán egyébként nagyon finom!
Amilyen béna vagyok, nem olvastam el a hozzászólásokat, így én is nekiláttam ma Szamos marcipánnal :(
Mivel a szétfolyt massza íze nagyon jó volt, sajnáltam kidobni. Mikor kihűlt, nagyon éles késsel csíkokra vágtam, a "stanglik" végét pedig olvasztott csokiba mártogattam. Nem mondom, hogy ezzel várom majd a vendégeket, de a férjemmel eleszegetjük :)
Megjegyzés küldése