Oldalak

május 05, 2008

Töltött spárga

Az alábbi recept a sült-karamellizált spárga mellett egyike a kedvenceimnek.

2 személyre:

  • 6-8 szál friss, aránylag vastag fehér spárga
  • 2 szelet főtt sonka- vagy ennek megfelelő mennyiségű füstölt lazac, esetleg főtt rák
  • 1 főtt tojás
  • 2-3 ek. reszelt sajt (pl. Gruyère) a halas tölteléknél ez elmaradhat
  • só, bors
  • a lazacos/rákos változat esetében + 1-1 kanál majonéz és paradicsompüré
  • 1 csészényi besamel mártás + fél citrom reszelt héja, és leve
A megpucolt spárgák végeit levágom, megmosom és sós-cukros vízben nem egészen puhára főzöm. Kiemelem a vízből és hagyom lecsepegni. Közben apróra vágom a sonkát és a főtt tojást, és elkeverem a reszelt sajttal, majd sózom, borsozom. Az időközben kihűlt spárgákat egy vajjal kikent tűzálló formába fektetem, és hosszában bevágom őket. Ezekbe a nyílásokba kanalazom a tölteléket, végül pedig citromhéjjal és citromlével ízesített besamellel öntöm le. (esetleg kevés maradék reszelt sajttal meg lehet szórni) Forró sütőben 10-15 perc alatt készre sütöm.




6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ha van, egy spagettifőző edény is megteszi jobb híján.
Én egyébként megkötözöm a spárgákat, és mielőtt megcsomóznám, egy fület is ráerősítek erre a madzagra, ami átér a spárgafejek felett, így könnyen ki lehet venni a főzés/párolás végén.

Különben pont jófajta zöldéghámozóra vadászom, hol szerezted a tiéd? Biztatóan néz ki!

Unknown írta...

Lorien, teljesen igazad van az edénnyel kapcsolatban, az összekötözös metódus pedig valóban nagyon praktikus, ha a már postba nem is írtam bele, remélem itt sokan elolvassák és hasznát veszik! Köszi!

Az én hámozómat már agyba-föbe dícsértem, de jogosan, hisz a legjobb ami eddig a kezembe akadt. Tupperware 2 élü hámozó, csak ajánlani tudom.

Névtelen írta...

Köszi a tippet!

"saját levében" írta...

Megpukkadok! Hol van olyan zöldséges, aki engedi, hogy te válogasd össze a spárgákat?!

Unknown írta...

Nemhogy a zöldségesnél, de még jobb szupermarketekben is kapható a köteges mellett az "ömlesztett", válogatható spárga, bár sokszor drágábban, de jobb minöségben és általában helyi termelöktöl. (legalábbis mifelénk)

Eva írta...

Hi Maci, I've just seen your new banner with the strawberry - it's super cute, I love it!
EVA

Megjegyzés küldése