Sarah Wiener nagy szakácskönyvét lapozgatva találtam rá erre a szimpatikus sorbet receptre. SW elsősorban papayára szabta, de alternatívaként megemlíti a mangót is. Én mangót vettem hozzá...
- 1 darabka 1 cm-es gyömbér
- 1 narancs frissen facsart leve
- 30 deka nádcukor
- 1 szép nagy érett mangó
- 1 kisebb citrom leve
- 3 dl tej
A cukrot a narancslével és a reszelt gyömbérrel folyamatos kevergetés közben addig melegítem amíg felolvad a cukor. Hűlni hagyom. Amikor kihűlt, hozzákeverem a citromlevet, a pürésített mangót és a tejet. Fagyigép híján a mélyhűtőbe teszem a keveréket. Egy óra múlva átkeverem, majd további 1 órára visszateszem. Ezt a hűtést-keverést addig ismétlem, amíg el nem érte a megfelelő állagot a sorbet. Amikor kellően megfagyott, újból átkeverem a mixerrel és fagyiskanállal kigombócozom.
* a sorbet állaga 2 órányi mélyhűtés után kásás volt, és csak 3-4 óra múlva, többszöri átkeverés után lett kanállal szépen adagolhatóan szilárd, mégis krémesen lágy maradt, és nagyon-nagyon gyümölcsös!
* a sorbet állaga 2 órányi mélyhűtés után kásás volt, és csak 3-4 óra múlva, többszöri átkeverés után lett kanállal szépen adagolhatóan szilárd, mégis krémesen lágy maradt, és nagyon-nagyon gyümölcsös!
5 megjegyzés:
... vagy megemészthetőségtől is függ... ;) a mangót preferálom, mert a papayában olyan enzim van, ami nálam nyersen sajnos emésztési zavarokhoz vezet :(
épp a hétvégén ettünk Ditémmel sorbet-t, mikor Würzburgban voltunk kirándulni. Teljesen olyan volt, mintha mangóba és málnába haraptunk volna, úgyhogy az otthoni megismétléshez épp jól is jön ez a recept ;)
ja és nagyon szeretjük Sarah Wienert ;) gondolkodtam a szakácskönyve beszerzésén - Neked mi a véleményed a könyvről?
Szerintem olyan a könyv, mint maga Sarah Wiener: Hiteles, szimpatikus és természetes. A receptek jól kivitelezhetöek, nem túlbonyolítottak. Nincsenek benne nagy huszárvágások, inkább klasszikus fogások, meg persze néhány mediterrán, egzotikus, és ünnepiesebb is akad köztük, szóval klassz válogatás. Olyan amiböl a mindennapokra és ünnepekre is szemezgetni lehet.
Azt hiszem, most már bele merek vágni egy sorbet készítésébe! Köszönet a részletes készítési leírásért.
Maci, nagyon nehéz érett mangót kapni, ezért én néha dobozos mangópürét használok... Jó, jó, nem ugyanaz...
Azt vettem észre, hogy az a fagyikészítési technika, amit én használok (nyersen, tojás nélkül!), még mindig nem túl elterjedt, pedig lám, olyan egyszerű!!
(Jó sokszor kelllett átkeverned, hogy ilyen krémes legyen...nagyon szép!)
A savasságot én stílszerűen mangóbalzsammal érem el:-)), de kókusztejjel elkeverve már igazi egzotikum!
(Az meg már egy indiai édesség fagyisítása lenne:-))
Megyek is mangófagyit bekeverni!:-))
Megjegyzés küldése