Néha tök jól esik kicsontozni egy egész csirkét, ezzel próbára tenni magam, a kést, meg szegény csirkét is. Az így kapott kezeslábast megtöltöm, megsütöm, és alig bírom kivárni, hogy végre felvághassam!
- egy kb. 1-1,20 dekás csirke
- só, bors, szerecsendió, fahéj
- 1 marék durvára darabolt dió
- 1 marék szárított vörösáfonya
- 6-8 aszalt sárgabarack apró kockákra vágva
- 1 savanykás alma vékonyra szeletelve
- 1 apró vöröshagyma finomra vágva
- 1 lehéjazott, vékonyra szelt zsemle
- fél dl forró tej
- 1 ek. petrezselyemlevél
A csirkét a mellére fordítom, és a hátánál kezdve kibontom belőle a csontokat. A kés hegyével haladok előre, ügyelve rá, hogy a bőr sehol se sérüljön meg. Sózom, borsozom a húst, és amíg a tölteléléket elkészítem, a hűtőbe rakom. A zsemlét meglocsolom a forró tejjel, majd hozzákeverem az összes többi hozzávalót. Evvel a karácsonyi illatú gyümölcsös töltelékkel töltöm meg a csirkét, és alaposan összetüzöm a hátát. Megfordítva szépen megformálom, a combok végét sütőmadzaggal összekötözöm, és a hűtőbe teszem. Közben a csontokból és zöldségekből főzök egy liternyi alaplevet. A csirkét egy sütőtálba rakom, aláöntök egy bögrényit az alapléböl, és idönként meglocsolgatva szép pirosra sütöm. (a maradék alaplevet le lehet fagyasztani!) A felére csökkent szaftot átszüröm, és felvágás után meglocsolom vele a húst. (10 percnyi pihentetés után -alufóliába tekerve- szépen szeletelhető lesz) Tejszínes krumpligratinnal körítem.
4 megjegyzés:
Épp 1-2 hónapja kaptam kölcsönbe a tanszék titkárnőjétől egy kb. 30 éves képes szakácskönyvet, amiben fényképekkel együtt (kimondottan jó étvágyrontóak a képek ;)) le van írva ez a bizonyos kicsontozás. De a végeredmény vicces - főleg, ha a vendégségnek fel sem tűnik, hogy hiányoznak a csontok ;)
Mindent egybevetve szerintem nem rossz dolog. Szépen lehet szeletelni az asztalnál, és nem kell bajlódni a csontokkal.
Hol teccik lenni?
Megjegyzés küldése