Oldalak

április 27, 2007

Mascarponekrémes meggytorta

A következő torta ötletét megint Petra gyüjteményéből ragadtam ki. Érdekessége, hogy a tésztája liszt nélkül készül, csupán a forma szórásához szükségeltetik egy kanálka, ami szerintem probléma nélkül darált mandulával vagy dióval helyettesíthető. Maga a torta egészen hasonlít a sokszor kipróbált Piroska tortára, annál mégis könnyedebb, nyáriasabb.




A tészta hozzávalói:

  • 10 deka keserűcsoki
  • 5 tojás
  • 8 deka puha vaj
  • 8 deka cukor
  • 1 csipet só
  • 1 zacsó vaníliás cukor
  • 20 deka mogyoró
  • 2 tk. sütőpor
  • 2 ek. amaretto
  • 5 deka szeletelt mandula
  • a formához: puha vaj, 1kanál liszt (liszt helyetti alternatíva: darált dió, vagy mandula)
A vajat a cukorral, vaníliás cukorral, és a sóval habosra keverem. A tojások sárgáját egyenként beledolgozom. A finomra reszelt csoki, a darált mogyoró és a sütőpor egyvelegét hozzákeverem, akárcsak az amarettót. A tojások keményre vert habját óvatosan beleforgatom. Egy gyümölcstorta formát vékonyan kivajazok, liszttel meghintem (vagy darált mandulával, esetleg dióval) és rászórom a mandulalapokat. Belesimítom a tésztát, és 175 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütöm. A formában hagyom kihűlni, és csak ezután borítom ki belőle.

A krémhez:

  • 25 deka mascarpone
  • 10 deka natúr krémtúró
  • 2 dl tejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 80 deka fagyasztott meggy
  • a bevonathoz: 1/4 liter meggylé
  • 1 ek. cukor
  • 1 csomag áttetsző tortazselé (1/4 liter folyadékhoz)
A mascarponét és a túrókrémet összekeverem, majd beleforgatom a vaníliás cukorral felvert tejszínhabot. Ráhalmozom a magozott meggyet, amit előzőleg felengedtettem, lecsepegtettem, és több réteg törlőpapírra terítettem száradni. A zseléport cukorral és kevés meggylével simára keverem egy kis edényben, majd folyamatosan kevergetve hozzáöntöm a maradék levet. Felfőzöm, és még forrón a meggyre kanalazom. Legalább 2 órára behűtöm a tortát, mielőtt felvágom.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

végem van! ez gyönyörű!

Unknown írta...

és a tetejébe még finom is! ;o)

Névtelen írta...

Hát........ Nem lehetne hozzád kosztra befizetni? Szívesen végigenném ezeket a nap mint nap készülő csodákat!

Megjegyzés küldése