Oldalak

június 13, 2010

Lusta asszony rétese


Mivel ritkán jutok a semmihez nem fogható, egyetlen igazi túróhoz, (ami ugye csakis a magyar túró lehet) jól megnézem, hogy mi az, amihez felhasználom, ami méltó hozzá. A lusta asszonyról elnevezett rétes mondjuk elsőre nem hangzott túl meggyőzően, pedig évek óta ismerem hallomásból, de még soha nem akartam megsütni, megkóstolni. Aztán megláttam ezt a képet, és egyből más szemekkel láttam a dolgot. Már ránézésre is laza és levegős szerkezetű a tészta, puhának és szaftosnak tűnik, a túrófoltok szinte lebegnek benne, nem nehezítik el a tésztát. Megsütöttem, és tényleg olyan lett, mint ahogy a képet látva elképzeltem. Lekvároskukta receptjét vettem alapul, de egy kicsit változtatnom kellett rajta, mert se mazsolám, se réteslisztem nem volt...


Lusta asszony rétese
  • 250 g finomliszt
  • 50 g búzadara
  • 1 tasak sütőpor
  • 200 g porcukor
  • 100 g puha vaj
  • 500 g félzsíros tehéntúró
  • 2 ek vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 300 ml tej
  • 3 egész tojás

Egy hosszúkás zománcos tepsi alját alaposan kivajazom. A lisztet a búzadarával, sütőporral és a cukorral elkeverem. A keverék felét egyenletesen a tepsibe szórom. A túrót jól eldolgozom a citromhéjjal és a vaníliás cukorral, majd elosztom a liszt tetején. Egy nagy bögrényi fagyasztott meggyet rászórok, picit lenyomkodom, majd rászórom a liszt másik felét. A tojásokat villával felverem, egy kevés vaníliás cukrot teszek hozzá, majd hozzáöntöm a tejet. Ezt az egyveleget szépen rácsurgatom a liszt tetejére, villával itt-ott megszurkálom, meglazítom, hogy mindenhova szivárogjon a tejes tojásból. A maradék vajat megolvasztom, és rálocsolom a süteményre, majd 175°C fokra előmelegített sütőbe tolom hőlégkeverésnél.

Nem figyeltem a sütési időt, de kb. 30 percre saccolom. Néha benéztem a sütőbe, és amikor már szépen megpirult a teteje, akkor kivettem. Langyosan már szépen vágható. Nagyon finom, vékony ropogós felülete lesz! A tepsi bőséges vajazásának köszönhetően nem ragad le egyáltalán.

23 megjegyzés:

rojalka írta...

Nagyon jól néz ki!
Indulok túróért és ez lesz az uzsonna.

rojalka írta...

Nagyon finom lett.A vajat lefelejtettem a tetejéről és málnával csináltam.Még meleg de ha kihűl akkor tuti biztos mennyeibb lesz.

judit magos írta...

Sajnos én egyáltalán nem jutok magyar túróhoz, lehetne valamivel helyettesiteni?

Kata írta...

Nyami! :o) az anyósom szokott ilyet csinálni nekünk mindig, mert tudja, hogy imádjuk. :o)) Percek alatt szokott eltűnniaz egy tespsi süti. :o)))

Unknown írta...

Rojalka, örülök, hogy ízlett! :o)

Judit, talán a ricotta áll hozzá a legközelebb, vagy a cottage cheese, ma már mindkettö kapható európaszerte szinte mindenhol. Zsíros, nyers tejböl is csinálhatsz házi túrót, igaz 3-4 liter alatt nem érdemes nekiállni.

judit magos írta...

Köszönöm a választ! Barcelonában éünk ezért nem jutok túróhóz.

lekvároskukta írta...

Szia Maci! :))
Örülök, hogy megcsináltad! Gyönyörű lett :))
Meggyel meg aztán még finomabb, csak úgy eteti magát :))
Köszi a linkelést!
LK

Jade írta...

Gyonyoru lett! Nekem is meg kell probalkoznom ezzel!

A farmer's cheese itt nalunk ugyanaz, mint az otthoni turo. Nem tudom, igy ismerik-e europaban...

Unknown írta...

Lekvároskukta :o) Én köszönöm neked a receptet!

Judith, a farmer's cheeset nem ismerem, de ha valóban ugyanaz, mint a magyar túró, akkor te egy mázlista vagy, hogy mindig hozzájuthatsz :o)

Névtelen írta...

kedves Judit,

ezek szerint nem hallottál még a Paprika Gourmet magyar boltról, ahol még túró rudi is megtalálható.
üdv. kokito

judit magos írta...

Kedves Kokito! Még nem hallottam róla,megadnád a cimét? Előre is köszönöm:
Üdv: Judit

judit magos írta...

Megtaláltam, köszönöm!!!!!!!

Unknown írta...

Nahát, mik vannak! Gyönyörü ez az üzlet!

Jade írta...

Igen, tudom, hogy mázlista vagyok :)
Ráadásul az amish készítésűhöz jutok hozzá, ami olyan, mint a házi túró.
Néha én is készítek itthon, megéri a fáradtságot.

Névtelen írta...

Kedves Judit

az üzlet a Lepant utca 311 alatt található. Épp ma megyek tejfölért és türóért, na meg Rudiért, ha még maradt.
kokito

PartizánOrsi írta...

Maci! Most sül :-) Viszont nem jöhetett volna létre, ha nem megyek be valamelyik nap egy török szupermarketbe és véletlenül meg nem látom a túrónak kinézö tárgyat. Mint kiderült, igen nagyon hasonló, morzsálódik meg minden, enyhén sós, de nem zavaró. Mivel egy szót sem tudok törökül, idemásolom a dobozon lévö feliratot, hátha segít: Süper cökelek - taze günlük ineksütü. A helyi felirat szerint "török tejtermék" :-) Van benne tej, tejszín, só, tejsavbaktérium és konzerválószer.

PartizánOrsi írta...

Ja, a hütöpultban volt, egyszerü átlátszó dobozban, valami helyi csomagolás lehetett, nem valami nagy feldolgozóé (mint pl. Gazi).

belgasagok írta...

belgák sem ismerik a túrót, de hála lengyel pajtásainknak és a közértjüknek kenterbe veri az ő túrójuk a magyart. Igaz fél kiló 3.60E
a lusta rétes viszont dögös:)

Névtelen írta...

Szia Maci!

Örömmel olvasom a recepteket, mindig várom hogy mikor lesz újabb és micsoda, mert már olvasni is jó.
Már volt amiket el is készítettem a magam és mások örömére is.
Annak is örültem, hogy létrehoztad a nyomtatóbarát verizót.
De sajnos én nem találom a bejegyzések végén, mint ahogy írtad.

A válaszod előre is köszönöm!

Unknown írta...

Szia Névtelen,

az új sablon alatt sajnos nem müködött a nyomtató button, de töröm a fejem egy megoldáson!

Névtelen írta...

Kedves Maci!

Szeretném megkérdezni, hogy mekkora tepsiben sütötted.
Holnap készülök megcsinálni.
Köszönöm előre is választ!

B.

Névtelen írta...

Mennyei ez a süti! Bekerült a kedvenc sütireceptjeim közé. Többször is meg kellett sütnöm, annyira ízlett mindenkinek!

Csinálta valaki már más gyümölcsből is?

Névtelen írta...

ezt én bolyi túróslepénynek ismerem, tegnap csináltam. mivel Angliában vagyok, és túró itt se divat, cottage cheeseből csináltam, ami hasonlít, de sokkal hígabb. de azért jó lett.

Megjegyzés küldése