Húsvét óta a kelt tészták megszállottja vagyok, persze könnyen beszélek, mert a gép dagaszt helyettem. Annyi minden van, amit ki szeretnék próbálni, hosszú a lista, és csak lassan haladok előre, mert a régebbi recepteket is előveszem időről-időre. Ezeket a puha citromos-vaníliás zsemléket gyakran sütöttem a lányoknak amikor még picik voltak. Mindig egy kis váloztatással, pl: csokicseppekkel, citromhéj nélkül, csokis vagy tejszínes pudingporral, közönséges cukor helyett fruktózzal, fahéjas cukorba forgatva, vagy csak natúron, hogy kevésbé ragadjon. A lényeg mindig ugyanaz marad: puha, nem morzsálódós, édeskés, és nagyon kapós.
400 g finomliszt
50 g vaníliás pudingpor
15 g friss élesztő (vagy 1 púpozott tk szárított)
250 ml langyos tej
1 citrom reszelt héja
80 g puha vaj
100 g cukor
1 csipet só
A só és a pudingpor kivételével mindent a kenyérsütő üstjébe rakok. Ha friss élesztővel dolgozok, akkor elveszek a tejből és a cukorból egy keveset, és felfuttatom benne, majd a liszt közepébe csinált mélyedésbe öntöm, ha porélesztőt veszek, akkor azt elsőként teszem az üstbe. Ha már elkezdte dagasztani a gép a tésztát, kanalanként hozzáadom a pudingport, végül a sót. Amikor a duplájára kelt a tészta, lisztezett deszkára borítom, kinyomkodom belőle a levegőbuborékokat, átgyúrom, majd 20 kis gombócra osztom, kb. 40 grammosokra. Sütőpapírral kibélelt tepsire rakom és a duplájára hagyom kelni a kis zsemléket. Van, hogy fél óra is elég, de előfordul, hogy csak egy jó óra múlva dagad meg a tészta, ezt mindenképp ki kell várni. 180°C fokos sütőben hőlégkeverésnél kb. 10-12 perc alatt készre sülnek. Még forrón leszórom porcukorral.
17 megjegyzés:
Maci, húúú, ez mennyei lehet :)))
Belsejéről nincs véletlen kép, úgy megnézném!
Basszus, pont most akarom visszaszorítani az édességevést, erre ilyeneket látok....:(
Gyönyörűek!
Lekvároskukta, akadt egy, de csak egészen véletlenül ;o)
Maci! Annyi kenyerfélét sütsz mostanában, csak nem egy pékség nyitására készülsz? :-) Vállalsz házhozszállítást? :-)
Orsi, már csak az hiányozna! :o)
Nagyon köszönöm :)))
Csodás!
Hű, na ezt én is felveszem a listámra, mint megsütendő finomság..ha már hízunk, akkor legalább alaposan tegyük. :-D
Maci, valami gyönyörűséges!
Engem is meggyoztel, viszem a receptet! Csodaszepek!
Megsütöttem! Nagyon-nagyon finom!! köszönöm a receptet!!!
Sütöttem egy csokisat és egy vaníliás adagot is, utóbbit narancshéjjal. Nagyon finom, igazi kölyökuzsonna, meg kávé mellé való!
Maci! Megsütöttem ma, a felét már el is pusztítottuk. :o) Vaníliás pudinggal és mazsolával készült. Egy pohár tejjel remek uzsi vált belőle.
Köszönöm, biztosan sütök még máskor is. :o) Ja és 27 db kis zsemlém lett ebből az adagból. :o))
Lilahangya!
Jó ötlet a csokis is! Tényleg ez a leghelyesebb kifejezés rá: kölyökuzsonna :o)
Kata!
Nagyon örülök, hogy ízlett!
Köszi a receptet! Megsütöttem és nagyon-nagyon finom lett. Olyan könnyű volt a tésztája,hmmm...
Köszi a receptet. Már kétszer elkészítettem és nagyon-nagyon bejött!!!
Ja, és a polenta tortádat is megsütöttem. Nagyon jól sikerült!
Csak az volt a baj, hogy túl gyorsan fogyott el. :D Nem baj, sütöm a köv. adagot....
Köszönöm a receptet, fincsi lett a végtermék!!! :)
Becsapás! A címből nekem úgy jött le, hogy puding van a zsemlében (ezt a felállást nem preferálom, tehát simán átugrottam a receptet), de aztán a képen meglepve láttam, hogy szó sincs róla, mert ez egy pudingPOROS zsemle. És mint ilyen, nagyon finom :) Csilla
Megjegyzés küldése