Bosnyák szomszédasszonyom szeméből majdhogynem könnyek fakadtak, amikor megpillantotta az asztalomon a szülinapi sütemények között a kókuszos kockát, mondván: "Jé, hát ez a mi cupavcink! Te meg honnan ismered?"
...Tehát megint egy dolog, amiről hosszú évtizedeken át azt hittem, hogy igazi magyar találmány. Sőt mi több, az ausztrálok nemzeti süteménye ugyancsak a kókuszos kocka, csak ott Lamington néven fut. Egyetlen dolgot fedeztem fel, amiben különbözik a mi sütink a többitől: a magyar kókuszos kocka tésztája általában mézet is tartalmaz.
Nálunk mézzel is és anélkül is elég nagy kedvenc, és igazán elrontani se lehet. Kicsit átvariáltuk a receptet a lányokkal, mézes helyett kakaós tésztát sütöttünk, és kakaós-vajas máz helyett fehércsokiba forgattuk. Szerintem jópofák lettek.
Kókuszos kocka
...Tehát megint egy dolog, amiről hosszú évtizedeken át azt hittem, hogy igazi magyar találmány. Sőt mi több, az ausztrálok nemzeti süteménye ugyancsak a kókuszos kocka, csak ott Lamington néven fut. Egyetlen dolgot fedeztem fel, amiben különbözik a mi sütink a többitől: a magyar kókuszos kocka tésztája általában mézet is tartalmaz.
Nálunk mézzel is és anélkül is elég nagy kedvenc, és igazán elrontani se lehet. Kicsit átvariáltuk a receptet a lányokkal, mézes helyett kakaós tésztát sütöttünk, és kakaós-vajas máz helyett fehércsokiba forgattuk. Szerintem jópofák lettek.
Kókuszos kocka
- 14 deka cukor
- 1 tk vaníliakivonat (vagy egy zacskó vaníliáscukor)
- 3 tojás
- 1 csipet só
- 9 deka olaj
- 100 ml tej
- 22 deka liszt
- 2 púpozott teáskanál sütőpor
- 3 ek holland kakaópor
A tojássárgáját habosra keverem a cukorral és a vaníliával, majd eldolgozom az olajat és a tejet is benne. A lisztet a sütőporral és a kakaóval elszitálom. A tojásfehérjét sóval kemény habbá verem. Az olajos tojássárgájás krémbe vegyítem a liszt harmadrészét, a többit pedig a habbal felváltva forgatom bele ügyelve rá, hogy ne törjön össze túlságosan a hab és lehetőleg csomómentes legyen a keverék. Sütőpapírral kibélelt 24x24 cm-es formába öntöm a tésztát és 175°C fokra előmelegített sütőbetolom kb.25 percre. (tűpróba)
A beforgatáshoz:
A beforgatáshoz:
- 40 deka fehércsoki
- 150 ml tejszín
- egy kevés rum (elhagyható)
- 20 deka kókuszreszelék
A fenti hozzávalókat a kókusz kivételével egy kis edényben alacsony hőfokon összemelegítem. A kihűlt tésztát feldarabolom és a folyékony fehércsokiba forgatom, majd meghempergetem a kókuszreszelékben. Sütőpapíron hagyom megdermedni. A rum bár elhagyható, de nagyon finom lesz tőle a kocka. Amikor elfogyott az olvasztott csoki fele, a maradékba lehet egy kevés rumot keverni, így csak a fele lesz alkoholos. A fenti adag 25 nagyobb vagy 36 kisebb kockára elegendő.
18 megjegyzés:
Szerintem is szépek:)) Épp azon agyalok, mit süssek húsvétra:)
Hűű, nagyon-nagyon guszta!!! Ezt ki kell próbálnom nekem is! :)
Szerintem is!!!Nagyon, nagyon guszta! Mennyivel mutatósabb így fehér csokival! Nagyon jó ötlet!
Maci, de jó, hogy visszatértél! Karácsonyra is a Te süteményeidet sütöttem, most meg megyek kókuszért. Hogy a dobostortáról már ne is beszéljünk....
Jaj, ezt a "Macidömpinget" meg bírnám szokni :)
Ezek a recik és képek egytől egyig simogatják a lelkemet és a szépérzékemet! DE jó lenne mindent végigkósolni Nálad! :)
Üdv,
Nyestkutya
Köszönöm az aranyos hozzászólásokat, örülök, hogy tetszik az ötlet, remélem sokan sikerrel sütitek majd meg!
Csicseriborsó, nagyobb megtiszteltetés nincs is annál, mint amikor valaki tölem merít ötletet az ünnepi, pláne a karácsonyi süteményéhez!
Nyestkutya :o) Ennél jólesöbbet nem is írhattál volna! Köszönöm:o)
így egész puccosan néz ki ez a süti, nagyon szép a kakaós tészta a fehér bevonattal, mintha valami puccos :) desszert lenne :) Ez a család egyik kedvence, a kókuszos kocka, de mi csak "hempergetettnek" hívjuk. Nem tudom, mennyire magyar ez a szó, lehet most jól ki leszek mosolyogva, de ha azt mondanám otthon, hogy sütök kókuszos kockát, akkor tágra nyílt szemekkel néznének rám, hogy megint mit találtam ki :) :)
Kicsit hasonlít nagymamám "hógolyójához". Egyébként nagyon tetszik a blog, szép képek készülnek az ételekről, éhesen nem érdemes nézegetni őket :)
Nahát, jó ötlet az a fehér csoki. Mi mindig kakaósra készítjük a tésztáját.
Ma nagy napom volt mert sikeresen megsütöttem a virágfánkot.
És ha ez a megjegyzés elmegy akkor még sikeesebb lesz, mert már ey jó ideje próbálok írni eredménytelenül.
Mégegyszer köszi a sütőforma méreteket mit hónapokkal ezelőtt kértem és küldtél.
Az én képeim nem lettek olyan profik mint a tied, de az íze finom volt nagyon.
Meglesheted...
Tegnap meg is sütöttem, és nagyon finom lett :-) A tésztája kicsit levegősre sikeredett, amit egyáltalán nem bántam, mert a fehér csokis mázból egy kevés így a belsejébe is jutott. Köszi a receptet!
Gyömbi
szia!nagyon szeretem a receptjeidet...ez a kókuszos süti azóta birizgálja a fantáziámat,mióta megláttam!most lesz pénteken sütisütő verseny...ezzel nevezek,nagyon izgulok milyen lesz!A kakaós csiga és Vadas recepted verhetetlen!!!köszi,hogy megosztod velünk! :)
üdv,Bea a ködös Albionból :)
A férjem ausztrál és amikor elmeséltem neki, hogy néz ki a süteményed, azt mondta (persze angolul, de én ide lefordítom): "mint egy kifordított Lamington, akkor ezeket biztosan úgy hívják, hogy Tamilong."
Nagyon szeretem a kókuszos kockát, anyukám gyerekkoromban készített utoljára és én most keresek egy receptet, ami nekem is tetszene... a mellékelt kép annyira tetszik, hogy mindenképpen kipróbálom a receptet. :)
Csak egy dolgot nem értek, amikor ezt olvastam elgondolkodtam: "Tehát megint egy dolog, amiről hosszú évtizedeken át azt hittem, hogy igazi magyar találmány."
... és nem az.
Én meg egyszerűen nem értem, hogy miért van az, hogyha a mi ételeinkről kiderül az, hogy máshol is van vmilyen verziója, akkor az az eredeti és mi biztosan csak átvettük. Kezdem azt hinni, hogy a magyarok soha semmit nem találtak ki, nem csináltak először, főzni sem tudtak, biztos csak magokon éltek és minden kizárólag másé lehet, mint eredeti.
Milyen érdekes ez a magyar mentalitás. Kíváncsi lennék, hogy a bosnyák szomszédasszonyban hányszor jött elő az a gondolat, hogy jé, ez egy magyar sütemény? Pedig én azt hittem, hogy bosnyák. Valószínűleg soha.
Csak a magyarok látják be azonnal, hogy jaaa... ha "ezt" máshol is ismerik, akkor ez biztosan nem lehet magyar.
:((((
(Függetlenül attól, hogy pl. nincsenek kókuszfáink, tehát ebben az esetben valószínűleg az eredeti recept nem kimondottan magyar eredetű)
Kipróbáltuk, nagyon fini! Köszi az ötletet!
Formába ?? Azaz tepsibe vagy mibe ? Köszi a receptet!��
Isteni a süti! Köszi a receptet! :)
Szia! Nagyon jól néz ki a sütid! Az lenne a kérdésem, hogy a 9 deka olaj, az nem 9 ek? Előre is köszi a választ! További szép napot!
Nagyon finom. Husvetra keszitettem.
Megjegyzés küldése