Úgy látom lemaradtam a nagy karneváli fánkinvázióról, így aztán hiába is kutatsz a receptek között kedves olvasóm, szalagos fánkba nálam sajnos nem ütközöl. Ellenben tavasz van, és rügyezik a virágfánk...akarom mondani kisült. Nagyon régóta tervezgetem, hogy bemutatom nektek ezt a nagyon dekoratív és finom spanyol édességet, aminek az elkészítése sokkal egyszerűbb, mint amilyennek elsőre gondolná az ember. Na persze itt is van egy kis buktató, ami megnehezíti a kivitelezést. Ahogy waffelsütő nélkül nehezen elképzelhető a waffelsütés, ezek a virágok is nehezen kivitelezhetőek a speciális, kifejezetten erre a célra készült fém sütőforma nélkül. A modern spanyol háziasszonyok konyhájában nem gyakran fordul elő virágfánk-sütő, sőt sokuk azt se tudja mi fán (netán virágfán?) terem , viszont néhányan még ma is hangsúlyt fektetnek a hagyományok megőrzésére és továbbadására.
Húsvét előtt a böjt utolsó hetében van ideje a virágfánk sütésének. Talán emiatt is lett flores (virág) névre keresztelve, mert virágvasárnap kezdődik a szezonja, és húsvét vasárnapjáig úgymond elvirágzik.
Flores
Kb. 10-12 darabhoz
Húsvét előtt a böjt utolsó hetében van ideje a virágfánk sütésének. Talán emiatt is lett flores (virág) névre keresztelve, mert virágvasárnap kezdődik a szezonja, és húsvét vasárnapjáig úgymond elvirágzik.
Flores
Kb. 10-12 darabhoz
- 4 tojás
- 15 deka liszt
- 1 csipet só
- tej
A hozzávalókat egy tálba teszem és annyi tejjel keverem teljesen csomómentesre, amennyitől olyan állagú lesz mint a palacsintatészta. Negyed órára a hűtőbe teszem a tésztát.
Egy kisebb edényben jó 4 ujjnyi magasan olajat forrósítok és beleállítom a fém sütőformát ( kép 1). Amikor már átforrósodott a vas, a tesztába mártom, hogy kb. 2 cm magasságban vékonyan bevonja a formát, majd azonnal a forró olajba merítem (kép 2). (Nem engedem az edény fenekére!) Néhány másodperc után villával meglazítva le lehet fejteni a tésztát a formáról. Addig sütöm, amíg szép aranysárga lesz. Konyhai törlőpapírra szedem ki mindegyiket, majd fahéjas cukorba forgatom még melegen.
Egy kisebb edényben jó 4 ujjnyi magasan olajat forrósítok és beleállítom a fém sütőformát ( kép 1). Amikor már átforrósodott a vas, a tesztába mártom, hogy kb. 2 cm magasságban vékonyan bevonja a formát, majd azonnal a forró olajba merítem (kép 2). (Nem engedem az edény fenekére!) Néhány másodperc után villával meglazítva le lehet fejteni a tésztát a formáról. Addig sütöm, amíg szép aranysárga lesz. Konyhai törlőpapírra szedem ki mindegyiket, majd fahéjas cukorba forgatom még melegen.
UPDATE
Többen kíváncsiskodtatok e-mailben a forma után. Nos, én ezt évekkel ezelőtt kaptam ajándékba, így beszerzési helyet sajnos nem tudok mondani. A jó hír viszont az, hogy valóban kapható Magyarországon is hasonló, ugyanezen az elven működő olajba mártós fémforma! Remélem a konkrét beszerzési helyét lesz majd aki elárulja, és kommentben megosztja az érdeklődőkkel!
18 megjegyzés:
Ez nagyon jól néz ki!!!!!!!!!!!!
Biztosan finom is.
De jó, hogy megint itt vagy, írsz a blogodra!
Bevallom, én több helyen láttam már ilyen sütőformát - amikor az ostyasütőm után vadásztam - de nem tudtam, ez mire való, illetve pontosan hogyan használják.
Nagyon örülök, hogy bemutattad, lehet, hogy egy hasonlóra én is szert teszek...
Nagyon szép virágok...
Én még nem láttam ilyen sütőformát-merre kapható?
Hmmm, elropogtatnék most egy-két darabot... :)
Gyönyörűek!
Nekem is nagyon tetszik. Íme egy jó ötlet a szépre.
De szépek!!! :)
Nohát, ilyet se láttam még, örülök, hogy benéztem! Nagyon dekoratívak lettek a virágaid!
Napmátka! Tényleg lehet kapni Mo-n ilyen sütöformát?
Nekem egy nagyon régi darab van (kb. 10-15 éves), itt vettük Magyarországon, de nem vagyok benne biztos, hogy itt is csinálták.
http://forum.sanomabp.hu/forumkep/9/82811/428/12836128/1.jpg
Egy kedves topictárs kalauzolt ide az oldaladra (neki ennél sokkal szebb van :)), de így most már legalább tudom mit lehet vele sütni. :)
A te formád annyival jobbnak tűnik, hogy magasabb, ez enyémet könnyű teljesen összekenni, és akkor nem esik le róla a süti.
Szia Bigacsiga!
Igen, az én formám valóban magasabb (legalább 2-2,5 cm)
Szerintem egyébként lehet házilag is ilyen formát barkácsolni, ha van otthon egy ügyes es barkácsolókedvü egyed ;o) Az enyémet is megvizsgáltam: hajlított vaslemez, 4 cikk összehegesztve + egy 30 cm-es nyél. Egyszerü lakatosmunka.
Udv, ez nagyon tetszik nekem!
Meg szeretnek kerni valakit hogy keszitse el ezt a csodaszerszamot. Megkerdezhetem, hogy hany centi az atmeroje a viragnak? Koszonettel, Anna
Szia!
Hálásan köszönöm a receptet, kipróbáltam, nagy sikere volt. (Mint minden receptednek, amit kipróbálok.)
Az én fánkom ilyen lett:
http://www.recept-oldal.hu/cikkek/edes-sutemenyek_-edessegek/fank-virag
Hasonló sütőforma:
http://sodrofa.co.hu/hu/product/aprosagok/daisy-virag-alaku-tojassuto/
Sziasztok,
Lattam, hogy sokan kerestetek viragfank suto vasat.
Letezik hasonlo fank nemzetkozi teren is, Rosette a neve es az Amazonon a nyomara bukkantam a sutoformanak is. " Rosette iron " neven kerestem es nagyon sokfele motivummal fellelheto.
Itt a linkje. ahol nezegetheto : http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Dgarden&field-keywords=rosette+iron&x=0&y=0
Nem tudom Magyarorszagon hol lehet ilyesmit kapni, de edesapameknak es magamnak is megrendeltem mar a vasakat es alig varom, hogy kiprobaljam. :) Macikonyhanak koszonet a receptert. :)
Orsi
Sziasztok!
Fantasztikus! Vegre tudom mire valo ez a szerkezet amit Nagypapamnal talaltam. El sem tudtam kepzelni mire valo! Hetvegen ki is probalom...
Remek cikk!
Ferenc
Na vegre! Anyukamtol megmaradtak ezek a formak nekem is, de sosem nem tudtam kitalalni hogyan kell hasznalni! Orulok, hogy vegre meg van egy recept es el is keszithetem gyorsan!
https://www.sussvelem.com/4-fejes-tescoma-delicia-viragfank-sutoforma-keszlet-4181?utm_source=shopalike&utm_medium=cpp&utm_campaign=direct_link
ezen a linken találtam rózsafánk sütő formát
Jó sütögetést!
Üdv, Andi
Megjegyzés küldése