A következő receptet sok-sok évvel ezelőtt kaptam egy török nénikétől és már nagyon sokszor megsütöttem.
Acma (Açma)
- 50 deka finomliszt
- 1 tasak szárított élesztő
- 1 tk. sütőpor
- 1 pohár natúrjoghurt (150ml-es, és ez a továbbiakban mérőpohárként szolgál)
- 1 pohár étolaj
- 1 pohár langyos tej
- 1 egész tojás
- 1/4 pohár cukor
- 1 púpozott tk. só
- 1 tojás sárgája, és 1-2 kanál tej a lekenéshez
- szezám, feketeszezám, darálatlan mák, vagy feketekömény a tetejére
A cukorból egy kanálkával elveszek, és elkeverem a langyos tejben, majd feloldom benne az élesztőt és néhány percig állni hagyom. A többi cukrot hozzáadom a liszthez, ugyanúgy mint a sütőport és a sót. A liszt közepébe egy mélyedést csinálok, beleöntöm az összezagyvált tojást, a joghurtot és az olajat, végül az élesztős tejet. Összeállítom az egészet egy szép kompakt, nem túl kemény tésztává. A liszt minőségétől függően pár kanálka tejjel szoktam lazítani néha, de most pont így voltak jók a mennyiségek. Lefedve a duplájára kelesztem. Kb. 1-1,5 óra múlva amikor ráérősen megdagadt a tészta a tálban, kiborítom egy vékonyan meglisztezett deszkára. (Ezek után már nincs szükség lisztezésre, ugyanis nagyon klassz a tészta, és szinte abszolút nem ragad. Öröm vele dolgozni!) Átgyúrom, és addig felezgetem, amíg valamivel nagyobb gombócokat kapok, mint egy ping-pong labda. 16 darabra osztható ez a mennyiség, de nagyobb kalácskákhoz 8 részre is elég szétosztani. Hosszú vékony pálcikákat sodrok a labdacsokból, félbehajtom őket és a két végüket ellentétes irányban megcsavarom, majd csiga alakúra tekerem. Tepsire sorakoztatom a kis halmokat, és konyharuhával letakarva jó fél órát hagyom őket még pihenni. A tojássárgáját tejjel simára keverem és lekenem vele a tésztát, végül szezámmaggal/feketeköménnyel bőven megszórom. Ha épp szorít az idő, akkor 170° C foknál hőlégkeverésnél sütöm meg egyszerre a 2 tepsire való süteményt, de nem melegítem elő a sütőt. A kelt tésztáknál viszont azt tapasztaltam, hogy alsó-felső lángnál lassabban, de szebben sülnek, és a szerkezetük is jobb lesz.
PS.
Tengernyi szabadidőmet egy ideje tengernyi munkára cseréltem. Önmegvalósítok. Tetszik az új időbeosztás, mert folyamatos pörgésben tart, új lendületet ad és sok sikerélményt szerez. Egyedül itt a blogon nem érezhető ez a lendület és aktivitás, pedig főzök, nagyon sokat főzök, csak itthon egyre kevesebbet, és ritkábban ráérősen-kényelmesen. Ez a hátránya annak, ha hivatássá lesz a hobbi. Talán épp emiatt is tűnik olyan pihentetőnek a kora reggeli tésztadagasztás, amolyan kikapcsolódás gyanánt, csendben, egyedül, kávé és rádió mellett, itthon. Konyhawellness.
PS.
Tengernyi szabadidőmet egy ideje tengernyi munkára cseréltem. Önmegvalósítok. Tetszik az új időbeosztás, mert folyamatos pörgésben tart, új lendületet ad és sok sikerélményt szerez. Egyedül itt a blogon nem érezhető ez a lendület és aktivitás, pedig főzök, nagyon sokat főzök, csak itthon egyre kevesebbet, és ritkábban ráérősen-kényelmesen. Ez a hátránya annak, ha hivatássá lesz a hobbi. Talán épp emiatt is tűnik olyan pihentetőnek a kora reggeli tésztadagasztás, amolyan kikapcsolódás gyanánt, csendben, egyedül, kávé és rádió mellett, itthon. Konyhawellness.
19 megjegyzés:
Igen, érezhető itt a blogodon, amit a bejegyzés végén írsz. Nekem van hiányérzetem... De jó, hogy téged kiteljesít az új életforma!
És mit csinálsz, hol főzöl "munkaszerűen"?
Orsi
És a túrós VKF! nevezés???
Gabojsza, sajna ez a vkf is kimarad nálam, miután egy kis fáziskéséssel eszembe jutott, hogy a túrós zebratorta mehetett is volna éppen a kiírásra, de hát késö bánat, eb gondolat... Nameg van egy doboz ricotta is a hütöben, ami napok óta pancake-ké szeretne mutálódni, de még nem volt rá alkalmam megcsinálni.
Orsi, még nem érett meg bennem az elhatározás, hogy konkrétan megnevezzem itt a blogon a tettek helyszínét ;o) Rendszeres olvasómként viszont biztos nem kerülte el a figyelmed, hogy nagyon szeretem a spanyol konyhát ;o)
Kedves Maci!
Köszönöm Neked ezt a receptet, egyszerűen tökéletes! Az új vállalkozásodhoz sok sikert kívánok, bármi is legyen az!
Zsuzsa
Úgy szeretem olvani az írásaidat!!
Maci, ez a zsemle fantasztikus! A héten már másodszor sütöttem, könnyű vele dolgozni és az eredmény tökéletes.
Köszönöm, köszönöm, köszönöm!
Kedves Maci!
Nemrég találtam rá az oldaladra és már égek a vágytól, hogy kipróbáljam többek közt ezt a nagyon fincsinek kinéző zsemlét. Én is szeretnék a három lányomnak ilyen szuper reggelivel kedveskedni szombat reggel!
Gratulálok az oldaladhoz! gibbi
pirikenagyi, a te irasaidat is ugy olvasnak, de lassan egy eve nem irsz semmit, vagy mashol blogolsz, mint regen?
Zsuzsa és Florentine! Örülök, hogy nektek is tetszik a zsemle! ;o)
Pirikenagyi, csatlakozom az elöttem szólóhoz: én is szeretem olvasni az írásaidat, illetve szeretném...
Imádom a blogod. Ma csináltam meg a zsömi receptedet 3adszorra. Igény van rá! :)
További jó munkát és jó készülődést az ünnepekre!
már rég készültem kipróbálni a zsömlédet, ma jött el a napja, nagyon finom lett és szép is, köszönöm a receptet :-)
Szia "Maci"!
Gratulálok a receptekhez,nagyon profi vagy! A neten található millió kakaós csiga receptből a tiéd próbáltam ki először és azóta is csak a te recepted használom.Nagyon szuper,miért is keresgéljek tovább?Most a török zsemlét szeretném kipróbálni,de én friss élesztő párti vagyok.Kérlek,ird meg a zsemléhez megadott száritott élesztő adag mennyi friss élesztőnek felel meg?
Köszi! További sok sikert kivánok!
Szia Crystaleva,
köszi a dícséretet! Örülök, hogy meg vagy elégedve a csigával! :o)
A zsemléhez 3 deka friss élesztöt vennék. Remélem sikeres lesz a sütésed!
Üdv
Maci
Isteni, kel már a következő adag. Sajnos a joghurtom elfogyott, így tejföl és főzőtejszín 1:1 arányú keverékével helyettesítettem, remélem, az is zajos sikert arat majd.
Köszönet a receptért!
Tejszínnel-tejföllel is remekül működik. Véletlenül kevesebb cukrot tettem bele, ezért szendvicsnek ettük paprikás szalámival.
A tésztája pedig annyira szép, rugalmas, fényes, hogy álmomban is boldogan dagasztottam.
Szia! Szeretném megkérdezni, hogy alsó-felső sütésnél hány fokon, és meddig sütöd a zsemléket?
Köszi!
Anita
Szia! Ez a legjobb recept, amit találtam. Számtalanszor megsütöttem már,a család kedvence. Köszönöm hogy megosztottad :)
Szia Maci! Megsütöttem és isteni finom lett! A család kedvence lett!!! Köszönöm!
Megjegyzés küldése