március 29, 2007

Túrótorta málnaöntettel


Könnyű és finom desszertet szerettem volna ebéd után, feltétlenül olyant ami hamar megvan.

Recept:

  • 5 egész tojás
  • 5 kanál cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 kanál étkezési keményítő
  • 5 kanál dara
  • fél zacskó sütőpor
  • 50 ml olaj
  • 50 deka túró ( szitán áttörve)
  • 2 ek. tejföl
  • 5 deka szeletelt mandula
  • 2 ek. porcukor

A tojásokat a cukorral és vaníliás cukorral habosra keverem, hozzáöntöm az olajat, belerakom a túrót és tejfölt, majd apránként hozzávegyítem a sütőporral elkevert keményítős darát. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöm a masszát, mandulával megszórom, leporcukrozom, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütöm.

A málnaöntethez felfőzök 2 csésze fagyasztott málnát 3 evőkanál cukorral. Ha már szétfőttek a szemek, finom szűrőn átpaszírozom. A levet 2 evőkanál tejszínnel elkeverem és visszaöntöm az edénybe. Kevés vízben feloldok egy teáskanál keményítőt és picit besűrítem vele a mártást.

március 27, 2007

Mogyorós kalács -Abgeguckt bei Zorra


 Zorra blogjáról összeszedett kalácsrecept, néhány kis változtatással. 

A tészta hozzávalói:
  • 40 deka liszt
  • 8 deka olvasztott vaj
  • 2 deka friss élesztő (én 1 csomag szárított élesztőt használtam)
  • 125-150 g langyos tej
  • 8 deka cukor
  • 1/4 teáskanál só
  • 1 tojás
A töltelékhez:

  • 20 deka fnomra darált mogyoró
  • 6,5 deka cukor
  • 1 alma lereszelve
  • 1 tojás
  • 10 deka ricotta (én ehelyett mascarponét vettem)
  • 6 kanál baracklekvár (szirup hiányában)
  • a kenéshez 1 felvert tojás
A tészta hozzávalóit a vaj kivételével egy keverőtálba teszem, és a kézi mixerrel összedolgozom. Mikor már összeállt a tészta, hozzáöntöm adagonként az olvasztott vajat, és szép simára dagasztom. Letakarva egy óráig kelni hagyom.

Ha megkelt a tészta, 3 részre osztom és hosszú, kb. 10x35 cm-es csíkokká nyújtom. A töltelék hozzávalóit összekeverem -az originál recept szerint a lekvár kivételével, mert az a töltelék alá kerül- és a tésztára kenem. A csíkokat feltekerem, összefonom és egy sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába fektetem. További fél óráig kelni hagyom, lekenem a felvert tojással és 200°C fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütöttem hőlégkeverés nélkül.


Gyümölcsös nyalánkságok



Édes kis semmiség...

  • leveles tészta
  • 10 deka marcipán
  • 1 tojás
  • 1 kanál mascarpone
  • 1 ek. liszt
  • pár csepp citromlé
  • szeletelt mandula
  • gyümölcsök
  • forró baracklekvár
A marcipánt a tojást a lisztet és a mascarponét simára mixelem és a kb. 10x10 cm-es négyzetekre vágott tésztalapokat megkenem vele. Szeletelt mandulával megszórom, majd 175 fokra előmelegített sütőbe tolom és aranysárgára sütöm. Az előkészített gyümölcsökkel megrakom a megsült lapokat, forró baracklekvárral áthúzom őket, és 1 kanál mascarponét rakok a tetejére.

március 19, 2007

Fonott kalács



Hozzávalók:

50 deka liszt
3 evőkanál vaníliás cukor
2 tojássárgája
1 mokkáskanál só
6 deka olvasztott vaj
3-4 dl meleg tej (ez a mennyiség a liszt minőségétől függ, lehet bele kevesebbet is tenni, a tészta semmiképp ne legyen túl puha, inkább félkemény-ruganyos!)
1 csomag szárított élesztő
a kenéshez 1 tojássárgája és kevés tej


A tojások sárgáját a cukorral, az olvasztott vajjal, sóval és 2 dl tejjel simára keverem. A lisztet elvegyítem az élesztőporral, és hozzáadom a cukros-vajas tejet. Elkezdem összeállítani a tésztát, és közben annyi meleg tejet öntök még hozzá apránként amennyit felvesz. Simára, rugalmasra dagasztom, majd letakarva egy óráig langyos helyen kelesztem. Amikor a duplájára kelt a tészta, újra összegyúrom, és 4 egyenlő részre osztom. Kb. 40 cm hosszú rudakat sodrok a tésztanegyedekből, és négyesfonással összefonom. Újra letakarom és jó fél órát kelesztem. 1 tojássárgáját 2 tk. tejjel elkeverek, és lekenem vele a megkelt kalácsot. 175°C foknál aranysárgára sütöm. (45 perc alatt, sütőtől függően)

Hogy szépen megtartsa a formáját a kalács, és ne "folyjon" szét, a sütőpapír 4 sarkát egyenként erősen összecsavarom.

Még több kalács a blogról: Challah

március 18, 2007

Csokimousse-gesztenyemousse torta

Második próbálkozás!


Recept:

A torta alapjához:

15 deka liszt
6 deka cukor
6 deka vaj
1 tk.sütőpor
1 egész tojás

A piskótához:

5 egész tojás
6 púpozott evőkanál cukor
6 púpozott evőkanál liszt
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A 3 féle töltelékhez:

6 dl tejszín
3 kis zacskó tejszínhabfixáló
1 kanál cukor
40 deka mascarpone
20 deka keserűcsoki
20 deka tejcsoki
25 deka gesztenyemassza
1 ek rum
2 ek porcukor
"amarena" meggy, vagy rumosmeggy


A sütőt 175 fokra előmelegítem. 2 db egyszer használatos műanyag nyomózsákot előkészítek és 2 tepsit kibélelek sütőpapírral.

A 15 deka lisztből vajjal cukorral és tojással egy sima tésztát állítok össze, fólia között kinyújtom és egy 28 cm átmérőjű tortaformára fektetem, amit előzőleg sütőpapírral kibéleltem. Villával megszúrkálom a tésztát, és a forró sütőben aranybarnára sütöm. Miután kivettem, hűlni hagyom, és egy megfelelő méretű tortástálra csúsztatom a lapot. Köré helyezek egy állítható tortakarikát, és pontosan beállítom a méretét, hogy ne folyjon ki később a töltelék a pereménél.

A piskótához tojásokat a cukorral fehéredésig felverem, beleszitálom a lisztet, habverővel óvatosan összeforgatom, majd a tészta felét egy átöntöm egy másik edénybe. Ebbe a felébe szitálom a kakaóport, és szintén habverővel összevegyítem a tésztával.

Az előkészített nyomózsákokat egy magas mérőpohárba állítom, és a kinyomócsövet visszahajtom, hogy ne tudjon kifolyni a tészta, majd külön-külön belemerem mindkettőbe a kétféle tésztát.

Az egyik sütőpapírra átlós csíkokat nyomok a kakaós tésztából, a másikra pedig egy kb. 28-30 cm-es átmérőjű csigát. A hézagokat kitöltöm a fehér tészával és 8-10 perc alatt készre sütöm a forró sütőben.

A nagy piskótalapból hosszú csíkokat vágok, de előtte lemérem a tortakarika magasságát, és aszerinti szélességűre szabom a darabokat. Szükség szerint 2-3 darabból passzentosan összeillesztett peremet csinálok a tortakarikán belül felállított piskótacsíkokból.


A krémek elkészítése:

A hideg tejszínt 1 ek. cukorral és a habfixálóval keményre felverem.
  1. Vízgőz fölött megolvasztom a keserűcsokit, és azonnal hozzákeverem a mascarpone 1/3 részéhez. Ebbe a felvert tejszín 1/3-át hozzáforgatom, és a tortaformába simítom.
  2. A gesztenyét elkeverem a mascarpone 1/3-ával, kevés rummal és 2 ek. cukorral ízesítem, majd a tejszínhab harmadát beleforgatom, és a csokis rétegre kanalazom ügyelve rá, hogy ne keveredjen a két réteg, és elsimítom rajta. Néhány szem amarena meggyet potyogtatok a gesztenyés krémre és picit belenyomkodom.
  3. A tejcsokit ugyanúgy mint a keserűt, megolvasztom, majd a maradék mascarponéval és tejszínhabbal elkeverem, végül a gesztenyés rétegre kenem.

A csigamintás piskótalapot megfelelő méretűre vágom, és lezárom vele a krémes tölteléket.

Nálam úgy alakult, hogy a torta pereme kicsit magasabb lett mint a töltelékek magassága, ezért óvatosan körbevágtam egy nagyon éles késsel, és így megrövidítettem kb 1 cm-rel. Ezek után szépen ráfeküdt a felső piskótalap a töltelékre, anélkül, hogy "behorpadt" volna.

március 17, 2007

Pozsonyi kifli

26 darab kiflihez:
  • 40 deka liszt
  • fél mokkáskanál sütőpor
  • 16 deka vaj
  • 6 deka porcukor
  • 1 csipet só
  • 2 tojássárgája
  • 2 púpos evőkanál tejföl, esetleg kicsivel több kellhet,
  • fél mokkáskanál porélesztő 2 evőkanál tejben elkeverve
  • a lekenéshez 2 tojássárgája, és egy fehérje
A lisztet sütőport és a porcukrot egy tálba szitálom, hozzáadom a sót, és elmorzsolom a darabkra vagdosott hideg vajjal.

Az előzőleg tejjel elkevert és feloldott porélesztőt elkeverem a tejföllel és a tojások sárgájával és gyorsan összegyúrom a liszttel egy sima rugalmas tésztává. Cipót formálok belőle és letakarva fél órát pihentetem a konyhában.

26 részre osztom a tésztát. Mindegyik gombócot kerekre, majd kicsit oválisra nyújtom, a széleit körbe bekenem tojásfehérjével. A tölteléket hosszában ráhelyezem a tésztára, és feltekerem, majd a "varrattal" lefelé tepsire fektetem. Tojássárgájával lekenem a kifliket, és jó fél óráig letakaratlanul hagyom szikkadni a konyhában.

Mikor már nem ragad a tojássárgája, lekenem tojásfehérjével és újabb fél óráig szikkadni hagyom, de most hűvös helyen. Fogpiszkálóval 3 helyen megszúrkálom a kifliket, hogy ne repedjenek szét a keletkező gőztől, majd 180°C-ra előmelegített sütőbe tolom, és aranybarnára sütöm.


Máktöltelék:

A töltelékhez felforralok kb. 1,5 dl tejet 20 deka cukorral, 2 cs vaníliáscukorral és egy citrom reszelt héjával. Beleöntök 50 deka darált mákot és 1-2 percig főzöm, majd azonnal egy nagy tányérra öntöm, elkenem és fóliával letakarva teljesen lehűtöm. Így nagyon könnyen lehet adagolni, ugyanis kiskanállal szépen le lehet vágni egy csíkot a megdermedt töltelékből.

Dióval ugyanígy készül a töltelék!

március 13, 2007

Isteni gesztenyés-csokis sütemény

Itt a gesztenyeszezon! Kezdődhet az estéket kitöltő gesztenyepucolás, bánja bőrünk, s körmünk!

Egy megfelelő méretű edényben hideg vízbe áztatom a gesztenyét minimum 1-2 órára, de nem árt neki a fél nap sem. Ezután egy éles kis késsel keresztbe behasítom a púpos oldalukat, majd a lapos oldalukkal lefelé egy tepsire fektetem őket, de sose többet, mint 1-1,5 kilót egyszerre. Kevés vízzel meglocsolom, és előmelegített sütőben 180 foknál addig sütöm, amíg mindegyik gesztenye héja felkunkorodik, szétnyílik. A sütési idő változó lehet, 30-50 percig tarthat. Néha azért ellenőrizni kell egyet, nehogy túlsüljön, mert megkeményedik és utána lehetetlen lesz belőle masszát készíteni. Ha könnyen össze lehet roppantani a héját, de belül puha, akkor kész. A sütőből kivéve átrakom egy tálba, és nedves ruhával letakarom amíg pucolom. Igyekezni kell melegen tartani, mert így szinte gyerekjáték kifordítani a héjából. A belső "szőrös" héját is teljesen el kell távolítani, az esetlegesen keményre sült részeket úgyszintén.

Az így megtisztított gesztenyét egészben, készre ízesített masszaként, felaprítva, vagy ledarálva szétadagolom és melyhűtöm.

Ha masszát csinálok belőle, akkor a megtisztított gesztenyéket lefedve, kevés vízzel teljesen puhára párolom és leszűröm. Adagonként még forrón lepürézem az aprítógépben (bébiételhez is ezt használtam már), majd cukorral, vaníliával, jófajta rummal, és vajjal összedolgozom. A felsoroltak mindegyike ízlés szerint adagolható, nem méricskélek közben, hanem inkább kóstolgatom. Mélyhűtőzacskókba, lapos kis csomagokra osztom szét a masszát. Azért ajánlatos ellapítani, mert hamarabb megfagy, valamint hamarabb fel is enged.


Isteni gesztenyés-csokis sütemény

Recept:

* 25 deka főtt áttört gesztenye
* 13 deka olvasztott vaj
* 2 ek rum
* 15 deka porcukor
* 5 deka keserűcsoki
* 4 tojás
* 15 deka darált dió
* csipet só

A vajat egy kis edényben megolvasztom és a finomra áttört (darált) gesztenyéhez adom.
4 tojássárgájával a rummal és a porcukorral sima krémet keverek belőle. Hozzákeverem a darált diót, és a durvára darabolt csokit is, majd óvatosan beleforgatom a tojások fehérjét, amelyet előzőleg egy csipet sóval kemény habbá vertem.

Egy 20 cm hosszú, sütőpapírral kibélelt szögletes sütőformába öntöm a masszát és 180°C fokra előmelegített sütőben jó 1 óráig sütöm a középső rácson. A mázhoz 20 deka csokit megolvasztok, 5 ek. tejszínnel simára, kenhetőre keverem és bevonom vele a kihűlt süteményt. Másnap vágom csak meg.

A díszítés amolyan "szorgalmi feladat" volt, ami abból állt, hogy néhány szem felezett dióbelet villával karamellizált cukorba forgattam és sütőpapírra téve kihűlni hagytam. A maradék karamellből villával szálakat húztam, és még meleg állapotában meghajlítottam őket. A diót a süti tetejére ültettem és rápakoltam a karamellszálakat.

Málnás "próbálkozás"

Régóta izgatja a fantáziám a csíkos piskóta, annak is a rózsaszín-fehér változata, nem a kakaós. Úgy gondoltam megreszkírozok rá 3 tojást és egy csésze málnát. Be is kevertem a piskótamasszát, aztán megfeleztem, és az egyik felébe 2-3 evőkanálnyi málnavelőt kevertem. Attól féltem, hogy nagyon híg lesz a massza a málnától, de még épphogy elbírta. Némi bénáskodás közepette nyomózsákba töltöttem a fehér tésztát, és egy sütőpapírral kibélelt tepsire ferde csíkokat nyomtam belőle. Újra nyomózsáktöltés -most a rózsaszín tésztával- és hézagolás. 175 fokra előmelegített sütőbe toltam a tepsit, és árgus szemekkel figyeltem kb. 10 percen át mi sül ki belöle.
Mikor megsült a vékony tésztalap, konyharuhára borítottam, és óvatosan lehúztam róla a sütőpapírt. Nem is lett olyan rossz a minta, kezdetnek legalábbis egész tűrhető.
Miután egy ideig azon filóztam, mit és mekkorát lehet csinálni az egy tepsi leheletvékony tésztából, arra jutottam, hogy egy minitortára épp elég lesz. Állítható tortakarikát használtam hozzá, amelyet kb. 20 cm-re lekicsinyítettem. Evvel vágtam ki a torta alját a piskótából, ügyelve rá, hogy maradjon még elég anyag a szélére. 2 darab kb. 6 cm széles, hosszú csíkot vágtam a maradékból, amivel szépen kibéleltem a tortakarika szélét. A túllógó részt levágtam a hosszából.
Most viszont töltelék is kellene...
Tejszín mindig van itthon, málna úgyszintén (nagylány kedvence) és egy 50 dekás philadelphia sajtkrém is akadt a hűtőben. 2 dl tejszínt 2 ek. cukorral felvertem, és összekevertem a sajtkrémmel, valamint 1 csésze megmixelt málnával(mirelit). A kibélelt formába kanalaztam a krémet, de már miért is lett volna elég ugye? Persze, hogy egy jó centi hiányzott a felső peremig....
3 lap zselatint hideg vízbe áztattam és miután kinyomkodtam, belekevertem 2 dl forró tejszínbe amit 1 kanál cukorral édesítettem. Langyosan a málnás krémre kanalaztam. Így már nem is nézett ki olyan rosszul, bár még mindig hiányzott egy kevéske a piskótaperem tetejéig. Mindegy, amit "próbálkozásnak" nevezünk, annak nyugodtan lehet szépséghibája!
Miután még néhány málnaszemet potyogtattam a panna cotta szerű zárórétegre, mehetett a hűtőbe a torta.
Utólag rájöttem, hogy a 2 óra hűtésen kívül még 2 órácska hiányzott, és 2-3 zselatinlap sem ártott volna a töltelékbe. Kicsit lágy maradt a tejszínes-krémsajtos töltelék, de az íze nem hagyott kívánnivalót maga után még így sem!
Majd legközelebb....

március 11, 2007

Csibemájkrém

Csibemájkrém
  • 50 deka csibemáj
  • 1 fej salott hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejszín
  • 1 babérlevél
  • 1 ág rozmaring
  • 4-5 ágacska kakukkfű
  • 2 db aszalt paradicsom
  • 12 deka hideg vaj
  • fél dl konyak
  • só, bors

Az alaposan megtisztított májat a tejszínnel és a fűszerekkel felteszem főni. Amikor már vajpuha, kihalászom belőle a babérlevelet és a rozmaring valamint a kakukkfű szárait. (A levelek maguktól lepotyognak főzés közben) Merülőmixerrel még forrón teljesen homogén masszává pürésítem a májat. Ekkor sóval és borssal ízesítem, beleöntöm a konyakot, és tovább mixelem miközben hozzáadogatom a kis kockákra vágott jéghideg vajat.

Tejszínes túrókrém


...pirított mandulával és mézzel

A desszert neve gyakorlatilag az elkészítését is magába foglalja. Roppant egyszerü!

8 személyre a hozzávalók:

  • 4 dl tejszín
  • 25 deka mascarpone
  • 50 deka krémes túró
  • 30 deka szeletelt mandula
  • méz
A mandulát a sütöben megpirítom. Közben a tejszínt felverem, majd hozzákeverem a mascarponéval elkevert túróhoz. Nem tévedés, hogy kimaradt a cukor, ugyanis anélkül készül a krém!
2 kanál segítségével formás kis galuskákat szaggatok a krémböl egy desszertestányérra. Az asztalnál mindenki ízlés szerint szór rá pirított mandulát és meglocsolja mézzel.

március 09, 2007

Madártej


Utoljára az elmúlt évezredben ettem madártejet. Talán épp aznap, amikor a zánkai úttörötáborból hazatértem. Rakott krumplit és madártejet rendeltem, erre úgy emlékszem mintha tegnap lett volna, pedig de rég is volt...

A recept:

  • 1 liter tej
  • 1 vaníliarúd
  • 10 deka porcukor
  • 5 tojás
  • 1 csipet só
  • 1 evökanál étkezési keményítö

A tejet felteszem föni egy vaníliarúddal, amit hoszába felvágtam és kikapartam.
Közben a tojások fehérjét egy csipet sóval nagyon kemény habbá verem. Ha felforrt a tej, kicsit lejjebb veszem alatta a hömérsékletet és galuskákat szaggatok bele a habból. Amikor már megduzzadtak a galuskák, habkanállal átfordítom öket. Egy perc múlva már ki is lehet merni a galuskákat egy tányérra.

A tojások sárgáját a porcukorral és a vanília kikapart belsejével habosra keverem, és csak ekkor adom hozzá a keményítöt, amivel csomómentesre keverem. 1 merökanálnyit hozzámerek a forró vaníliás tejböl, elvegyítem vele, és a tejbe öntöm, miközben folyamatosan keverem. Addig melegítem, amíg kezd besürüsödni. Azonnal kis tálkákba adagolom, 1-2 habgaluskát merek a tetejére és behütöm.

Csirke saté

2 személyre:

  • 1 egész csirkemell

A marinádhoz:

  • 2 ek olaj
  • 4 ek szójaszósz
  • 2 tk sambal oelek
  • 2 gerezd fokhagyma

A hozzávalókat összekeverem és bepácolom vele az elzöleg 2 cm széles, fél cm vastag, hosszú csíkokra vágott csirkemellet. Egy órára a hütöbe teszem lefedve. Vízbe áztatott bambusznyársakra húzom a húscsíkokat és forró serpenyöben nagyon kevés olajon megsütöm öket. A mogyorómártást külön kis csészében adom mellé. Basmati, vagy jázminrizs a körete.

A mártáshoz:

  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanálnyi friss gyömbér
  • 2 ek olaj
  • 1,5 dl kókusztej
  • 3 ek mogyorókrém (peanutbutter)
  • 1 kisebb csili
  • pár csepp citromlé
  • 1 ek nádcukor
  • szójaszósz

A hagymát, fokhagymát, gyömbért, és csilit apróra vágom és a forró olajban rövid ideig pirítom. Hozzáöntöm a kókusztejet, és belekeverem a mogyorókrémet. Nádcukorral, szójamártással és citromlével ízesítem. Néhány percig fözöm, majd a merülömixerrel simára mixelem.

március 08, 2007

Diós vendégváró

Barátnőmnél Amelánál kóstoltam először ezt a nem kiemelkedően mutatós, ellenben nagyon finom, omlós süteményt. Azonnal beleszerettem.

A tészta hozzávalói:

  • 50 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • egy csipet só
  • 5 evőkanál cukor
  • 5 tojás sárgája
  • 25 deka margarin.

A tojások sárgáját a cukorral habosra kevertem, hozzáadtam apránként a puha margarint és addig kevertem, míg egy sima massza lett belőle, majd összedolgoztam a sütőporos liszttel. Megfeleztem a tésztát.
Az egyik felét 2 réteg folpack fólia között vékonyra kinyújtottam és kibéleltem vele egy kb. 40X30 cm-es tepsi alját, melyet előzőleg kivajaztam. (sütőpapírral kibélelni még egyszerűbb)
A maradék tésztát kétfelé osztottam, fóliába csomagolva ellapítva a mélyhűtőbe tettem. Azért kell ellapítani, mert így nagyon hamar megdermed.

A töltelék hozzávalói:

  • 5 tojásfehérje
  • csipet só
  • 20 deka cukor
  • 5 evőkanál baracklekvár
  • 20 deka durvára vágott dió

A töltelékhez a tojások fehérjét először egy csipet sóval majd apránként 20 deka cukorral nagyon keményre habbá vertem. 5 evőkanál megturmixolt baracklekvárt és 20 deka durvára vágott diót adtam hozzá. A krém felét a tésztára simítottam.

A mélyhűtőből kivettem a 2 csomag tészta egyikét, és durva reszelőn a diós habra reszeltem. Erre kentem a hab második felét, végezetül a második csomag mélyhűtött tésztát reszeltem rá. 180°C fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt aranybarnára sütöttem. Tálalás előtt leporcukroztam és 3x4 centis darabkákra vágtam.

Még egyszer a rétegezés menete:
1. vékony tésztaréteg
2. diós hab
3. reszelt tészta
3. diós hab
4. reszelt tészta

Krumplis pogácsa


  • 60 deka liszt
  • 4 szem héjában főtt krumpli melegen lereszelve
  • 1 cs. szárított élesztő
  • 1,5-2 pohár tejföl attól függően mennyit vesz fel a liszt
  • 1 evőkanál só
  • 15 deka vaj
  • 1 egész tojás
  • a kenéshez felvert tojás, és 5 deka sajt a szóráshoz

A hozzávalókból a keverőgéppel egy közepesen kemény tésztát kevertem, és éjszakára egy nagy tálba jól lefedve a hütöbe tettem. Délelőtt kinyújtottam, enyhén megszórtam liszttel, összehajtogattam, majd újra kinyújtottam, felvert tojással megkentem, bevagdostam, kiszaggattam és kevéske sajttal megszórva a tepsin még fél órát pihentettem. Aranysárgára sütöttem.

március 07, 2007

Fött hús meggymártással


Amíg más megoldást nem találok, egyenként fogom átköltöztetni a gportálos cuccaimat. Ma a főtt húst néztem ki magamnak meggymártással.

Recept:

Meggymártás

1 csésze meggylevet fél csésze vörösborral 6 szem szegfűszeggel 1 darab fahéjjal és egy darab citromhéjjal a felére befőztem, majd kihalásztam a fűszereket. Egy csipet sóval és 1 evőkanál cukorral ízesítettem. Hozzáadtam 1 csésze meggyet (konzerv) és még pár percig főztem. Közben 2 evőkanál tejfölt 1 evőkanál liszttel simára kevertem, és a forró meggyléből is hozzámertem egy keveset, és a forrásban levő mártásba szűrtem. Kiforraltam, és azon melegében a marhahús mellé mertem.

március 06, 2007

Hamis rétes

* 14 db pici palacsinta
* vaj a forma kikenéséhez és a tetejére
* cukros mák egy pici tejszínnel kikeverve (ne túl folyósra!)
* 25 deka cukros vaníliás túró + 2 tojássárgája
* 1 csésze meggy + kevéske meggylé + cukor
* 1 tk. keményítöpor a sürítéshez



A meggy levét cukorral felforralom. Hideg meggylével simára keverem a keményítöt és besürítem vele a levet. A meggyszemeket csak átforrósítom benne. Nagyon sürünek és krémesnek kell lennie!
A cukrozott mákot kevés tejszínnel simára keverem.
A túrót 2 tojássárgájával és vaníliás cukorral elkeverem.
Egy darab folpackot a munkalapra terítek, erre 3 db palacsintát fektetek, úgy, hogy fedjék egymást egy kicsit. A közepére terítem a mákot egy vastag csíkban egyenletesen. A fólia segítségével feltekerem a palacsintát, mint a rétest.
A túrót és a meggyet ugyanígy beletöltöm 3-3 palacsintába.
Egy özgerinc formát kivajazok és 5 db palacsintával kibélelem. A palacsinták fedjék egymást, és a széleken lógjanak túl.
Most ügyesen a formába görgetem a kész palacsintarudakat egymás után. Rájuk hajtom a túllógó széleket. Vajdarabkákat teszek a tetejére, és 200 fokra elömelegített sütöben 20 percig sütöm.
Langyosra hütve, porcukorral leszórva tálalom.

március 05, 2007

Trüffeltorta


A tészta hozzávalói:

  • 7,5 deka szobahőmérsékletű vaj
  • 7,5 deka cukor
  • 2 db tojás
  • 7,5 deka liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 2,5 tk. cukrozatlan kakaópor
  • 5 deka darált mandula

A vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a tojásokat egyenként és pár percig mixelem. A lisztet a sütőporral és a kakaóval elkeverem és a vajas tésztához keverem, végül a darált mandulát is hozzáadom. Egy sütőpapírral kibélelt tortaformába simítom a masszát és 180°C-nál 20 perc alatt készre sütöm. Amíg sül, elkészítem a krémet.

A krém hozzávalói:

  • 35 deka keserűcsoki10 deka vaj
  • 20 deka rémsajt
  • 20 deka creme fraiche 30%-os
  • 3 ek. rum, vagy ízlés szerint cointreau, grand marnier, stb...
  • a dekorációhoz néhány szem eper, szőlő, banánkarikák, vagy mandarin, esetleg narancsgerezdek. Kevéske olvasztott fehércsoki és 2 ek. kekszmorzsa (amarettini pl.)

A csokit a mikróban megolvasztom (ha nem igazán bízol a mikróban, inkább gőz fölött állandóan kevergetve olvaszd meg a csokit!) Hozzáadom a nagyon puha vajat, és teljesen simára keverem. A creme fraiche-t és a krémsajtot (buko v. philadelphia) hozzákeverem a mixerrel, végül a rumot vagy likőrt.A mélyhűtőbe teszem a krémet egy órára, ezalatt szépen megdermed, majd újra felverem a mixerrel. Kicsit világosabb, könnyebb, krémesebb állagot kap ezáltal a krém.

A teljesen kihűlt alapra kenem a rémet, és olvasztott fehércsokiba és kekszmorzsába mártott gyümölcsökkel megdíszítem.

Csokis gesztenyés palacsinta



  • 1 csomag gesztenyemassza
  • 2 ek. krémsajt (buko v. philadelphia)
  • 1 kanálka rum
  • 1 kanál vaníliaesszencia

Sütök néhány palacsintát a szokásos módon, csupán annyi különbséggel, hogy 1 kanál cukrozatlan kakaóport dolgozok a tésztába. Megtöltöm öket a gesztenyés krémsajtos krémmel, feltekerem, srégen felvágom és olvasztott csokival meglocsolom.

Rabul ejtett malacka



* 1 darab kb. 1 kg-os malaclapocka
* 1 teáskanál összeaprított friss rozmaring
* 5 gerezd zúzott fokhagyma
* 3 gerezd szálasra vágott fokhagyma
* 1 evőkanál mustár
* 1 mokkáskanál méz
* só
* bors
* őrölt kömény

A lapockadarabot a bőrével lefelé a deszkára fektetem. A rozmaringot a mustárral, mézzel fokhagymával, sóval borssal és egy csipet köménnyel összekutyulom és alaposan bekenem vele. A többi fokhagymával megspékelem a húst. Szépen összetekerem egy formás kis hengerré, és madzaggal összekötözöm. Kívül sóval bedörzsölöm. Hűtőbe teszem legalább 2 órára.

A hűtőböl kivéve egy sütőzacskóba rakom, mellé egészben hagyott krumplit teszek, amit sóval és kevés olívaolajjal bedörzsöltem. 1-2 kicsi ág rozmaringot mellédobok, kevés vizet öntök rá, lezárom a zacskót és 2-3 kisebb lukat ejtek a tetején. 200°C-nál 1,5 órán keresztül puhítom, majd felszakítom a zacskót és időnként meglocsolgatva szép pirosra sütöm a malac bőrét. Nem sok szaftja lesz alul, de ez az "esszencia" épp elég arra, hogy a felszeletelt húst meglocsoljam vele. Csípős, káposztával töltött paprikával tálalom.

március 04, 2007

Töltött paprika


  • 50 deka vegyes darált hús
  • 2 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 szál halványító zeller
  • 2 ek. olívaolaj
  • bors
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 mokkáskanál római kömény
  • 2 csésze párolt rizs
  • 1 tojás
  • 5 deka fetasajt
  • 3 dl sűrű paradicsom ivólé
  • 2 ek. ketchup
  • 6-8 darab kicsumázott vastaghúsú paprika


A felaprított hagymát megfuttatom az olajon, rápréselem a fokhagymát és rádobom a húst. Fűszerezem, hozzáadom az apróra vágott zellerszárat és állandó kevergetés mellett "morzsásra" sütögetem.A paprikákat félbevágom (illetve csak a kalapjukat vágom le!!!) ;o), kivágom a csumájukat és az ereiket, majd a kés hegyével megszúrkálom őket kívül jónéhány helyen. Egy tűzálló tálba öntöm a paradicsomot és a ketchupot és belefektetem a paprikákat.
A húst összekeverem a párolt rizzsel, és a paprikába kanalazom. Fetát reszelek rá bőven, és kevés olívaolajjal meglocsolva, lefedve 200°C-os sütőbe tolom kb. 40 percre. Ezalatt a paprika és a töltelék ízét átveszi a paradicsommártás, és a sajt ráolvad a töltelékre. Köretet nem csináltam mellé külön, egy darab friss bagett viszont nagyon jól szolgál a mártás eltűntetésénél

Schmandtorta


A tészta hozzávalói:

  • 6,5 dkg margarin
  • 7,5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 20 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor

Mindezt összegyúrom és egy 24 cm-es tortaforma alját és az oldalát kibélelem vele.
A töltelék hozzávalói:

  • 50 dkg túró
  • 1 zacskó vaniliás pudingpor (nyersen!)
  • 15 dkg cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 1 vaníliás cukor
  • negyed liter tej
  • 1 pohár 20%-os tejföl
  • 1 bögre olaj (lehet kicsit kevesebb is)

A hozzávalókat jól elkeverem, majd a tésztára öntöm, és 175°-200°C fokos sütőben 45 percig sütöm. 3 tojás fehérjét 3 evőkanál cukorral habosra keverek, és a torta tetejére kenem, majd visszatolom a sütőbe még 15 percre.

Tiszta lap!










Átköltöztem.
Immáron blogként müködik a macikonyha!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails