Itt a gesztenyeszezon! Kezd
ődhet az estéket kitöltő gesztenyepucolás, bánja bőrünk, s körmünk!
Egy megfelel
ő méretű edényben hideg vízbe áztatom a gesztenyét minimum 1-2 órára, de nem árt neki a fél nap sem. Ezután egy éles kis késsel keresztbe behasítom a púpos oldalukat, majd a lapos oldalukkal lefelé egy tepsire fektetem
őket, de sose többet, mint 1-1,5 kilót egyszerre. Kevés vízzel meglocsolom, és el
őmelegített süt
őben 180 foknál addig sütöm, amíg mindegyik gesztenye héja felkunkorodik, szétnyílik. A sütési id
ő változó lehet, 30-50 percig tarthat. Néha azért ellen
őrizni kell egyet, nehogy túlsüljön, mert megkeményedik és utána lehetetlen lesz bel
őle masszát készíteni. Ha könnyen össze lehet roppantani a héját, de belül puha, akkor kész. A süt
őb
ől kivéve átrakom egy tálba, és nedves ruhával letakarom amíg pucolom. Igyekezni kell melegen tartani, mert így szinte gyerekjáték kifordítani a héjából. A bels
ő "sz
őrös" héját is teljesen el kell távolítani, az esetlegesen keményre sült részeket úgyszintén.
Az így megtisztított gesztenyét egészben, készre ízesített masszaként, felaprítva, vagy ledarálva szétadagolom és melyhűtöm.
Ha masszát csinálok bel
őle, akkor a megtisztított gesztenyéket lefedve, kevés vízzel teljesen puhára párolom és leszűröm. Adagonként még forrón lepürézem az aprítógépben (bébiételhez is ezt használtam már), majd cukorral, vaníliával, jófajta rummal, és vajjal összedolgozom. A felsoroltak mindegyike ízlés szerint adagolható, nem méricskélek közben, hanem inkább kóstolgatom. Mélyhűt
őzacskókba, lapos kis csomagokra osztom szét a masszát. Azért ajánlatos ellapítani, mert hamarabb megfagy, valamint hamarabb fel is enged.
Isteni gesztenyés-csokis sütemény
Recept:
* 25 deka f
őtt áttört gesztenye
* 13 deka olvasztott vaj
* 2 ek rum
* 15 deka porcukor
* 5 deka keserűcsoki
* 4 tojás
* 15 deka darált dió
* csipet só
A vajat egy kis edényben megolvasztom és a finomra áttört (darált) gesztenyéhez adom.
4 tojássárgájával a rummal és a porcukorral sima krémet keverek bel
őle. Hozzákeverem a darált diót, és a durvára darabolt csokit is, majd óvatosan beleforgatom a tojások fehérjét, amelyet el
őz
őleg egy csipet sóval kemény habbá vertem.
Egy 20 cm hosszú, süt
őpapírral kibélelt szögletes süt
őformába öntöm a masszát és 180°C fokra el
őmelegített süt
őben jó 1 óráig sütöm a középs
ő rácson. A mázhoz 20 deka csokit megolvasztok, 5 ek. tejszínnel simára, kenhet
őre keverem és bevonom vele a kihűlt süteményt. Másnap vágom csak meg.
A díszítés amolyan "szorgalmi feladat" volt, ami abból állt, hogy néhány szem felezett dióbelet villával karamellizált cukorba forgattam és süt
őpapírra téve kihűlni hagytam. A maradék karamellb
ől villával szálakat húztam, és még meleg állapotában meghajlítottam
őket. A diót a süti tetejére ültettem és rápakoltam a karamellszálakat.