Nem létezik olyan német süteményeskönyv vagy karácsonyi lap, amelyben ne fordulna elő a fahéjas csillagok, azaz a Zimtsterne receptje. Az adventi időszak elmaradhatatlan hozzátartozója, akárcsak a forraltborozgatás a karácsonyi vásárban, a vasárnaponkénti a gyertyagyújtás, vagy a lakás ünnepi díszítése. Ki mogyoróval, ki mandulával süti, van aki pedig keveri a kettőt, esetleg almát reszel bele, vagy kandírozott citrushéjakat, de szinte minden családnak megvan a saját receptje, amely generációról- generációra továbbszáll. A jó fahéjas csillag jellemzője, hogy nem túl vékony, puha a tésztája, a cukormáz a tetején pedig hófehér és ropogós. Évekig a tupperware süteményeskönyvből sütöttem, és mindannyiszor bosszankodtam a ragacsos és nehezen kezelhető tészta miatt. Habár nem kizárt, hogy nálam volt a hiba. (na ezt le is ellenőrzöm, és hamarosan egy újabb tupperes próbálkozást teszek) A napokban viszont Chili und Ciabatta kirakatában nézelődve felfedeztem egy nagyon jónak ígérkező receptet. Örömmel olvastam, hogy egy cipőben jártunk sokáig ragacsos tészta témában, de most itt a megoldás minden gondra: karnyújtásnyira volt tőlem a bécsi Demel cukrászat fahéjas csillagjainak leírása, egy 92-es Brigitte magazinból megmentve az utókornak. Tudtam, hogy ez lesz A Recept! És valóban!
4 tepsi, azaz kb.150-160 apró fahéjas csillag hozzávalói:- 50 deka hámozatlan mandula finomra darálva
- 30 deka porcukor
- 2 nagy tojásnak a fehérje
- 2 tk. akácméz
- 1 tk. fahéj
- a kinyújtáshoz porcukor
- 1 citrom reszelt héja (ezt már önszorgalomból tettem bele)
a mázhoz:
- 1 tojásfehérje
- 10 deka porcukor
A mandulát, porcukrot, fahéjat, mézet, citromhéjat és a felveretlen tojásfehérjét egy tálba teszem, majd a mixerrel összekeverem, végül kézzel összegyúrom egy kompakt masszává. Porcukorral leszórt deszkán egy folpackkal letakarva 5-6* mm vastagra kinyújtom a tésztát, egy pici csillagformával kiszaggatom, és sütőpapírra rakom.
A mázhoz a tojásfehérjét és a cukrot addig keverem a kézi mixerrel, amíg egy nagyon sűrű fehér krém lesz belőle. A csillagok tetejét gondosan bekenem a cukormázzal. (egy pici késsel megy a legkönnyebben)
A sütőt 150°C fokra előmelegítem (alsó-fölső lángnál, hőlégkeverésnél 130°C fok is elég) és 10-15 perc alatt készre sütöm. A máznak száraznak és fehérnek kell lennie, nem szabad megpirulnia! Miután rácson kihűltek a kekszek, egy pléhdobozba sorolom a őket.
A tupperware könyvben így fest a recept :A mázhoz a tojásfehérjét és a cukrot addig keverem a kézi mixerrel, amíg egy nagyon sűrű fehér krém lesz belőle. A csillagok tetejét gondosan bekenem a cukormázzal. (egy pici késsel megy a legkönnyebben)
A sütőt 150°C fokra előmelegítem (alsó-fölső lángnál, hőlégkeverésnél 130°C fok is elég) és 10-15 perc alatt készre sütöm. A máznak száraznak és fehérnek kell lennie, nem szabad megpirulnia! Miután rácson kihűltek a kekszek, egy pléhdobozba sorolom a őket.
- 4 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 30 deka szitált porcukor
- 1 ek. citromlé
- 45 deka hámozaltan darált mandula
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tk. fahéj
- darált mandula a kinyújtáshoz
A tojásfehérjét a sóval nagyon keményre verem, majd apránként hozzáadom a cukrot is, végül pedig cseppenként a citromlevet. 5-6 evőkanállal félrerakok a krémből a díszítéshez. A többibe belekeverem a reszelt citromhéjat, a fahéjat és a darált mandulát. Mandulával megszórt deszkán kinyújtom jó fél cm vastagra a tésztát, és csillagformával kiszúrom. Óvatosan a sütőpapírral kirakott tepsire rakosgatom őket, majd bekenem a cukormázzal. 160°C foknál (alsó-felső láng) 20 percig sütöm.
Ezen a módon szintén nagyon finomak lesznek a kekszek, de jóval macerásabb a tészta kiszúrása, mint a fent leírt receptnél.
Ezen a módon szintén nagyon finomak lesznek a kekszek, de jóval macerásabb a tészta kiszúrása, mint a fent leírt receptnél.
33 megjegyzés:
Szia!
Meddig lehet tarogatni a a pléhdobozban?:)
Szia Maci!
Gyönyörűek ezek a csillagok! Nagyon örülök, hogy beírtad, mert én is szeretnék készíteni, de még sosem próbáltam. Köszi.
Vimizo! Amíg tart az advent, garantáltan eltartható marad. Nálunk ritkán marad meg a végéig...
Pár éve én is fahéjas csillagokra adtam a fejem, a 2. recepthez hasonló volt az enyém is és hihetetlenül ragadt... De finom volt! Lehet, most megpróbálom a másik recepttel is.
Nahát, nem szorított az a cipő??:-)) Én is ugyanígy jártam, aztán abbahagytam a sütögetését, mert sosem lett igazán jó!
Akkor EZT kipróbálom, és beszámolok. Azok a jó öreg Brigitte-receptek:-)))
Lehet, hogy önállótlan a kérdés, de a pici csillagalakú kiszúró mekkora? úgy 5 cm átmérőjű? Csak azért, mert nagyobb tömeget szeretnék megkínálni vele, és kb. ki tudjam számolni, hogy mekkora adagot süssek, hogy mindenkinek jusson.
Mamma, a Brigitte-receptek még mindig jók, az újabbak is, én már ki is néztem egy-két kekszet :-) Csak halkan: a kókuszszószos rote Grütze is egy Brigitte-recept.
Maci! előre is bocs az analfabéta kérdésért, de mi az, hogy 50 deka hámozatlan mandula finomra darálva?
csonthéjjal együtt 50 deka, vagy úgy érted, hogy a barna "bőrt" nem szeded le róla
Névtelen: 4 cm-es, tehát a szokásosnál valamivel kisebb a csillagformám.
Lívi: természetesen csonthéj nélkül értendö a mandula, de a barna "börével" együtt. Ez a hámozatlan. A hámozott pedig a fehér mandula, amit forrázás után kinyomok a "böréböl" :o))))
hű, Maci! ezek nagyon szépek!én oda meg vissza vagyok a fahéjért, és mint tudod a sütiért! a kettő együtt pedig!hm... :-D
Jaj, ezek annyira gyönyörűek, hogy muszáj lesz kipróbálnom! A fotókon ugye még nyers állapotban láthatók a csillagok? (Csak a tészta sötét színe miatt gondolom, kicsit tartok tőle, hogy sütés közben kifakulnak...)
Mirage!
Igen, az 2 alsó fényképen meg nyersek. Megsült állapotában sem fehéredik ki, (lásd elsö kép) csak nagyon minimálisan, ugyanis aránylag rövid ideig, nem túl forró sütöben inkább szárad mint sül.
köszi, Maci! :-)
Ki fogom próbálni, amint vége a szorgalmi időszaknak. De az is lehet, hgy nem bírom ki addig :-)
Ez egyszerűen gyönyörű!
Kedves Maci!
Megcsináltam, és nagyon-nagyon finom lett! Köszönöm a receptet!
Valami nem műxik a blogspoton, a fejlécem fele eltűnt. Látom a tiéd is. Próbálkoztam összevissza rakosgatni, nem ment sehogysem.
Igen, valamit nagyon csinálnak rajta...
A nyelvek beállítása is sztrájkol.
Megcsináltam tegnap, nekem is nagyon ízlett :)
perfekt ! nach dem Glasieren ausgestochen ?
Nein! Einzeln glasiert mit hilfe eines kleinen Messers. Ist eine ziemliche Spielerei, aber so lässt sich die Glasur sehr präzise auftragen.
Mirage és Rita!
Örülök, a sikereteknek! :o)
Köszönöm:)
Most készítem épp:)
Csak egy a baj... elég sok elfogy ...szaggatás közben:)))
Szia!
Én is kedvet kaptam a sütéshez, de csak 20 deka pörkölt földimogyoróm volt itthon, hát megcsináltam abból. Hát nem egészen ugyanaz... Fél adag tésztából lett olyan 25 darab, erősen hadirokkant csillagom. A fahéj nem nagyon érződik rajta a pörkölés miatt, de így is nagyon finom! Legközelebb majd az előírás szerint csinálom. =)))
Vimizo ;o)
Kiddy: hát igen, épp a süteményeknél nem árt betartani az arányokat. De majd legközelebb jobb lesz!
Vajon jó lesz hámozott mandulával is??? Most vettem készen,még le is van darálva, nagyon jó árban volt, így lecsaptam rá.
Piszke, nem tudom milyen lehet hámozott mandulával, mert úgy még nem próbáltam. Rossz szerintem semmiképp nem lesz, legfeljebb másmilyen. Ha megcsinálod, remélem megírod milyen lett.
Mondták már, hogy közveszélyes vagy, Maci???
Ez brutálisan finom!
És még délután sütöm a napfényes habcsókokat! Mamma mia! Remélem, túléljük az idei karácsonyt...
(Különben nem tudom megsütni jövő karácsonykor a gesztenyeliszteset :-))))
Te jó ég! Most jutott eszembe, hogy még a marcipán is itt van a kiflihez! Segítééééég!!!!!
No akkor sok sikert a csókozáshoz Lívi, és persze Boldog Karácsonyt!
Ezek valami gyönyörűségesek!!!
Engem az érdekelne, hogy hogyan kerül rá ilyen szépen a máz a tetejére???
VKOrsi: egy kicsi késsel, illetve a hegyével oszlattam el a mázat ilyen pontosan. Nem nehéz, csak ugye türelem kérdése...
Szia!
Tegnap egy másfeleles adagot készítettem. Nagyom mutatós és finom. Amin nagyon meglepődtem, hogy egy az egyben dióízű, pedig egészen biztos vagyok benne, hogy mandulából készítettem :-)
Én elvből megfelezem minden recept cukoradagját, most is így tettem, de nekünk még így is édes lett. Egyébként nagyon szép, finom és jól elkészíthető. Nem ragadt, könnyen nyújtható volt.
Maci! Te miket szoktál így 1 héttel kari előtt készíteni?
Nincs véletlenül egy nagyon tuti bejgli recepted? :-)
Köszi!
És nagyon-nagyon szeretem az olaladat.
a világ legjobb zimtsternéi. sőt! a legfinomabb karácsonyi aprósütemények ever. nagyon köszi, Maci! boldog karácsonyt!
Megjegyzés küldése