Két pofonegyszerű tésztaételről van szó, amely fülecskével, azaz orecchiettével készül. A hűtőpultban tárolt friss tészta egyike a kedvenceinknek. Főzési ideje jóval rövidebb mint a száraztésztáké, így aztán amikor ezt főzöm, általában olyan mártást csinálok hozzá ami hasonlóan hamar megvan. Pl. egy szál friss olasz kolbásszal (salsiccia) brokkolival, spenóttal, vagy mángolddal, pici fokhagymával igazán gyors és ízletes mártást lehet összehozni néhány perc alatt. Ehhez a kolbász töltelékét kinyomom a bélből, és kevés olívaolajon pirosra sütöm az így kapott kis gombóckákat. Rászeletelek 1-2 gerezd fokhagymát, és néhány levél vékonyra metélt mángolddal elkeverem. A tészta főzővízéből hozzámerek egy merőkanálnyit, és lefedve 1-2 perc alatt puhára párolom a mángoldot. Még egy kevés só és bors jön bele, mielőtt a tésztát beleszedem egyenesen a vízből. 1 marék reszelt pecorinoval megszórom és összeforgatom.
A favoritom viszont a kalábriai "kenőszalámi", vagyis a salame n'Duja, amely a salsicciával ellentétben nem enyhe ízű, hanem majdhogynem embertelen módon sok peperónival van méregerősre fűszerezve. Persze ez nem panasz, hisz épp ez benne a jó és épp emiatt okoz függőséget. Bélbe töltve füstölve is kapható, meg füstöletlenül, "ömlesztve" is. Ilyenkor egy lapátkával mérik ki és dobozolják. Igencsak hasonlít a spanyolok (pontosabban a mallorcaiak) sobrasada nevű fűszeres, paprikás kenőszalámijához. Simán, friss kenyérre kenve is élményszámba megy, de mártások ízesítésére is ideális. Nos, a lehető legegyszerűbb és legvadabb mártáshoz személyenként egy tisztes kanál n'Duja kerül a serpenyőbe, majd addig kevergetem, amíg szinte el nem olvad. (Olvadni fog, mert aránylag magas a zsírtartalma) Finom, édes, apróra darabolt paradicsomkonzervet öntök hozzá, sózom, és összefőzöm. A frissen kifőtt tésztát beleszedem, megforgatom, és ezzel kész is. Ördögien jó!
A favoritom viszont a kalábriai "kenőszalámi", vagyis a salame n'Duja, amely a salsicciával ellentétben nem enyhe ízű, hanem majdhogynem embertelen módon sok peperónival van méregerősre fűszerezve. Persze ez nem panasz, hisz épp ez benne a jó és épp emiatt okoz függőséget. Bélbe töltve füstölve is kapható, meg füstöletlenül, "ömlesztve" is. Ilyenkor egy lapátkával mérik ki és dobozolják. Igencsak hasonlít a spanyolok (pontosabban a mallorcaiak) sobrasada nevű fűszeres, paprikás kenőszalámijához. Simán, friss kenyérre kenve is élményszámba megy, de mártások ízesítésére is ideális. Nos, a lehető legegyszerűbb és legvadabb mártáshoz személyenként egy tisztes kanál n'Duja kerül a serpenyőbe, majd addig kevergetem, amíg szinte el nem olvad. (Olvadni fog, mert aránylag magas a zsírtartalma) Finom, édes, apróra darabolt paradicsomkonzervet öntök hozzá, sózom, és összefőzöm. A frissen kifőtt tésztát beleszedem, megforgatom, és ezzel kész is. Ördögien jó!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése