Oldalak

november 11, 2007

Cheesecake "Philadelphia"

Nos, itt az emlegetett "cheesecake", immáron gyümölcsbevonat nélkül. Az előzővel szemben ez már egy általam átszabott recept, jóval egyszerübb, és szerintem ha lehetséges, még finomabb, mint a néhány hete sütött prototípus.
Azért neveztem Philadelphiának, mert az azonos nevű krémsajttal készült, de lényegében majdnemhogy ugyanaz, mint egy New York cheesecake. Most a tésztát is magam sütöttem, mert nem volt itthon keksz, de ez sem ejtett csorbát a finomságán.

A tésztához:
  • 12,5 deka liszt
  • 6 deka hideg vaj
  • 3 ek. cukor
  • 2 ek. jéghideg víz
A krémhez:
  • 80 deka philadelphia krémsajt
  • 1 dl tejföl
  • 5 egész tojás
  • 20 deka cukor
  • 1 dl tej
  • 1 csomag (37g) tejszínízű pudingpor
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 egész citrom lereszelt héja
  • fél kk. só
A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrom, ráteszem egy 24 cm átmérőjüre kivágott sütőpapírra, és egy folpackkal letakarva egyenletesre kinyújtom. Sütőpapírral együtt belefektetem egy 24 cm-es csatos tortaformába, megszúrkálom, és a 180°C fokra előmelegített sütőbe tolom 10 percre.

Közben a pudingport csomómentesre keverem a tejjel és a cukorral. A krémsajtot simára mixelem, hozzáöntöm a tejjel és cukorral csomómentesre kevert pudingport, a tejfölt, a citromhéjat, vaníliát, sót, és folyamatos keverés mellett egyenként a tojásokat. Az elősütött tésztára öntöm a masszát, majd 160° C fokra visszaveszem a sütő hőmérsékletét, és 50-55 perc alatt készre sütöm. Csak akkor vágom meg, miután teljesen kihűlt.

4 megjegyzés:

Zsuzsi írta...

Nagyon szép lett és biztos finom is. Én is tervezem valami hasonló elkészítését. A Váncsa-féle könyvben van kb. húsz recept, gyümölcsökkel és egyéb finomságokkal,szerintem abból fogok sütni valamit.

Unknown írta...

Na most azon nyomban meg is nézem én azokat a Váncsa csízkékeket! ;o)

Névtelen írta...

Kedves Maci!
Honnan ismerszik meg a sütibe való krémsajt? Ezt a tortát például készíthetem Mascarponéból, vagy másból? Minden natúr krémsajt helyettesíti a Philadelphiát?
Kérlek adj egy-két szempontot!

Unknown írta...

Drága Cseresznyém... ne haragudj, de betemetödött az e-mailed a többi alatt :o(

Szóval... mascarponéval inkább nem kísérleteznék ebben az esetben. Valahogy az az érzesem, hogy nem müködne. A Mo-n kapható natúr krémsajtokról sajnos nem tudok nyilatkozni, így aztán tanácsot sem tudok adni, melyiket vedd hozzá. Nálunk a pennytöl az aldiig a lidlen keresztül szinte minden diszkontnak van saját sajtkrémje, ami bár "no name", de vetekszik a philadelphiával, bukoval, exquisával. Ezek a krémsajtok mind kitünöek ehhez a tortához. Mindegyikük meglehetösen magas zsírtartalmú (azt hiszem kb. 60%) és elég masszívak, dúsan krémesek. A lájtos sajtkrémeket ilyenkor mellözöm, velük sose lesz olyan a süti, mint amilyennek lenni kell.

Megjegyzés küldése