Oldalak

április 23, 2007

Sfogliatelle




A tészta hozzávalói:

  • 30 deka liszt
  • 2 dl víz
  • 1,5 deka sertészsír
  • a lapok kenéséhez: 8 deka olvasztott vaj
A hozzávalókat egy sima tésztává gyúrom össze, majd 8 részre osztva lefóliázva 45 percre a hütöbe teszem. A hűtés után lisztezett deszkán kinyújtom a darabok mindegyikét egy 15x45 cm méretű lappá. Olvasztott vajjal bekenem mindegyik lap tetejét, mielőtt a következőt ráfektetném. Ezután hosszanti irányban szorosan felcsavarom, fóliába csomagolom és legalább 2 órára a hűtőbe teszem.

Közben elkészítem az isteni finom cukrászkrémet, melynek akár a fele is elég lenne a sütemények betöltéséhez, de a receptben a következő mennyiség állt:

  • 8 tojássárgája
  • 20 deka cukor
  • 4 deka liszt
  • 1 csipet só
  • 3 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 1 darab fahéj
  • 1 felvágott vaníliarúd
A tejet a tejszínnel a fahéjjal és a vaníliarúddal felforralom. Közben a cukrot a tojások sárgájával és a liszttel simára keverem. A forró tejes-tejszínt a tojáskrémhez keverem (ha bőr keletkezne a tej tetején, azt gyorsan lekapom) majd visszaöntöm az edénybe, és nagyon alacsony lángon kb. 5-6 perc alatt állandó kevergetés mellett besűrítem. Műanyagfóliával letakarom a krémet és hideg vízbe állítom, hogy minél előbb lehűljön.

A tésztát kiveszem a hűtőből, és kb. 1 cm vastag szeleteket vágok belőle. A szeleteket az ujjaimmal amolyan kucsma, vagy kehely formára hajlítom, ügyelve rá, hogy minél kevesebb helyen szakadjon el a tészta. A lényeg, hogy lehetőleg mély és öblös legyen, mert ide kell 1-1 kanál krémet belekanalazni. A megtöltött kelyhek peremét alaposan összenyomkodom, hogy ne folyjon ki a krém sütés közben. 190 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöm őket.


Forrás: LA CUCINA ITALIANA 2007/3

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ich habe gerade wieder mal deine Einträge durchgeschaut - fantastisch, was du alles gemacht hast! Schade, das ich den Text nicht verstehe. Aber auch die Fotos sind super :-)

Die Zeitschrift mit den Sfogliatelle habe ich auch gekauft, deine sehen zum Reinbeißen aus! Du warst zufrieden mit dem Rezept, nehme ich an?

Unknown írta...

Vielen Dank Petra!

Die Sfogliatelle waren lecker, aber..

Ich war nicht ganz zufrieden mit dem Blätterteig, er war noch nicht blättrig und nicht zart genug. Trotzdem gebe ich nicht auf! Habe mir fest vorgenommen demnächst einen richtig leckeren Blätterteig zu machen, so wie er im Buch geschrieben steht!

Nun zum Rezept: mann hätte 8 Stück, 1,5 cm dicke Scheiben vom Teig scheiden müssen, bei mir wurden es aber mindestens 16, und fast so dick. Die Füllung aber fand ich viel zu viel für diese Menge Teig, so habe ich etwa eine Hälfte in die Teigtäschchen einfüllen können.

Den Abbildungen nach waren die Teilchen in der Zeitschrift auch nicht größer, als meine. Wie die also in 8 so kleine Tütchen die Creme untergekriegt haben, bleibt mir ein Rätsel.

Megjegyzés küldése