Oldalak

március 09, 2007

Csirke saté

2 személyre:

  • 1 egész csirkemell

A marinádhoz:

  • 2 ek olaj
  • 4 ek szójaszósz
  • 2 tk sambal oelek
  • 2 gerezd fokhagyma

A hozzávalókat összekeverem és bepácolom vele az elzöleg 2 cm széles, fél cm vastag, hosszú csíkokra vágott csirkemellet. Egy órára a hütöbe teszem lefedve. Vízbe áztatott bambusznyársakra húzom a húscsíkokat és forró serpenyöben nagyon kevés olajon megsütöm öket. A mogyorómártást külön kis csészében adom mellé. Basmati, vagy jázminrizs a körete.

A mártáshoz:

  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanálnyi friss gyömbér
  • 2 ek olaj
  • 1,5 dl kókusztej
  • 3 ek mogyorókrém (peanutbutter)
  • 1 kisebb csili
  • pár csepp citromlé
  • 1 ek nádcukor
  • szójaszósz

A hagymát, fokhagymát, gyömbért, és csilit apróra vágom és a forró olajban rövid ideig pirítom. Hozzáöntöm a kókusztejet, és belekeverem a mogyorókrémet. Nádcukorral, szójamártással és citromlével ízesítem. Néhány percig fözöm, majd a merülömixerrel simára mixelem.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Remélem, nem én vagyok az egyetlen kommentelő :)

Ezt a satay cuccost többször ettem már külföldön, de a "hiteles" recept -
http://chiliesvanilia.blogspot.com/2005/09/csirkenyrsak-satay-mogyorszsszal.html - óta eszembe sem jutott megpróbálkozni vele a hozzávalók hiánya miatt. Viszont most lendületet adtál hozzá, mert ahogy elnézem, ebből valami teljesen jó, az eredetihez felettébb hasonlatos dolog sülhet ki, és a nálad felsoroltak közül minden létezik a környékemen is, köszi!

Unknown írta...

Remélem én is!

Bizony sokszor a földgömbröl is le kell menni a hozzávalókért, ha igazán autentikus módon akarok elkészíteni valamit. De most csak gyorsan finomat szerettem volna, abból ami van itthon. Most elolvastam c&v írását is, hát biztos nagyon eredeti a hozzávalókkal!

Névtelen írta...

Kedves maci!

A férjem kézcsókjait küldi a mogyorószószért! (Küldött volna másmilyent is, de azt nem engedtem :))

Nem teljesen olyan volt, mint aminek az emlékét az ízlelőbimbóim őrzik, de nem tudom megmondani, mi hiányzott belőle, vagy mi volt benne több - a csirkepáchoz vsz. cukrot vagy mézet is teszek legközelebb, hogy megkapja azt az enyhe karamellízt, és édes-csípős legyen.

Viszont nagyon gyorsan megvan (a csirkét előző nap bepácoltam, így csak sütni kellett), és minden hozzávaló hozzáférhető (újhagymával csináltam, és valamivel csípősebbre; a mogyoróvaj mellé egy marék földimogyorót is kapott), így a sasliknyársak már nem is romboltak az autenticitás illúzióján :)

Egy szó, mint száz, kösziköszi, és felvettük az étlapra!

Unknown írta...

Megtisztel, hogy a férjed kézcsókokkal illet:) A medvetalpra is nyugodtan engedélyezhetted volna!

Névtelen írta...

Én még Hollandiában ettem mindig ilyesmiket a kilencvenes évek kezdetén. Ők tejjel főzik fel a mogyorószószt.
Kedves t3v, ha édes szója szószt használsz, nem kell méz, az épp elég.
A budapesti nagycsarnokban (Vámház krt.) van egy ázsiai fűszerbolt az alagsorban, ott lehet kapni ketjap manis-t, legalábbis én ott vettem.
Üdv, Zsófi

Megjegyzés küldése